Poverenik upozorio građane da ne daju lične podatke na osnovu navodnih ponuda za pomoć

"Ne treba nasedati na ovakve 'informacije' i tako omogućiti 'lovcima u mutnom' da ostvare bilo kakvu korist na štetu građana"

30. mar 2020

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović upozorio je danas građane, posebno starije, da ne daju svoje lične podatke nepoznatim osobama koje im putem društvenih mreža nude „pomoć“ tokom vanrednog stanja.

Poverenik je pozvao građane koji dobiju takve ponude da se direktno obrate organu ili instituciji koji su navedeni u tom „obaveštenju“ na zvanične javno objavljene brojeve telefona.

Ne treba nasedati na ovakve ‘informacije’ i tako omogućiti ‘lovcima u mutnom’ da ostvare bilo kakvu korist na štetu građana“, naveo je poverenik a preneo njegov kabinet.

Poslednjih dana jedan broj građana je dobio SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se traži da dostave lične podatke, JBMG, broj žiro računa, PIN i druge slične podatke.

Navodeći da je reč o prevari, MUP je pozvao građane koji su dobili takve poruke da ih prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala ili preko Udruženja banaka Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga