Poverenik SNS u Somboru osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj

Stanić je 1991. bio komandant paravojne formacije koja je počinila zločin u dalmatinskom selu Potravlju

04. feb 2015

Novi poverenik Srpske napredne stranke u Somboru Slobodan Stanić pre 18 godina osuđen je za ratne zločine pred Županijskim sudom u Splitu, saznaje N1.

Od pre mesec dana, Slobodan Stanić obavlja funkciju poverenika Srpske napredne stranke za Sombor, kao i nekoliko javnih funkcija u ovom gradu. Međutim, ovaj čovek je 1991. bio komandant paravojne formacije koja je počinila zločin u dalmatinskom selu Potravlju, kada su streljani civili i zarobljenici.

Protiv Slobodana Stanića i dvojice optuženih 1997. vođen je postupak u odsustvu zbog ubistva ratnog zarobljenika Mirka Hrgovića. Stanić se teretio da je Hrgovića mučio, a zatim i streljao i bacio u provaliju. Slučaj je rezultirao pravosnažnom presudom kojom je Stanić osuđen na 20 godina zatvora.

Politički analitičar Aleksandar Popov navodi da bi trebalo sačekati reviziju ovog slučaja, ali smatra da politički angažman čoveka sumnjive biografije šalje lošu poruku. On je za N1 izjavio i da do okončanja postupka, takvim ljudima ne treba poveravati javnu funkciju.

Iako je Stanić pristao da se oglasi na ovu temu, po dolasku televizijske ekipe u Sombor, on je odbio da izađe pred kamere.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga