Poverenik poslaniku SNS: Javno iznošenje stava o korupciji ili gluposti ne može se zabraniti nikom

"Po broju obraćanja Povereniku, kao i po broju rešenja donetih u njenu korist, lider među političkim strankama je SNS, i to tako ubedljivo da liderstvo održava i danas, iako već godinama, otkad je na vlasti, ne podnosi žalbe povereniku, naprotiv, žestoko ga napada"

15. okt 2018

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da se javno iznošenje ličnog stava o kršenju društvenih pravila, ili o stvarima kao što su korupcija, kriminal, neracionalnost ili glupost, „ne može i ne sme zabraniti ni jednom pojedincu, pa ni ličnosti koja vrši funkciju poverenika“.

Odgovarajući na pitanje poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Markovića koji ga je u Skupštini Srbije optužio za „zloupotrebu funkcije“, poverenik je naveo da „nijedan zakon, nijedan propis, niko ne može ovlastiti nikoga da zloupotrebljava funkciju“.

„O navodnoj ‘zloupotrebi funkcije’ govori podatak da je u bar 1.000 slučajeva zakonitost odluka poverenika bila predmet sudske kontrole, a da je u samo oko tri odsto slučajeva sud odluke poverenika poništio i vratio ih na ponovni postupak, zahtevajući dodatno obrazloženje, a nijednu odluku poverenika nije preinačio kao nezakonitu“, naveo je Šabić u odgovoru.

On je dodao i da po važećem zakonu povereniku nije zabranjeno da se bavi onim što se kako je rekao, „kolokvijalno označava kao stranačka aktivnost“, već da mu je samo zabranjeno da bude funkcioner političke stranke.

„Treba li da pretpostavljamo da je poverenik nešto poput doktora Džekila i mister Hajda, pa da vršeći funkciju u postupcima zaštite prava, deluje gotovo besprekorno, ali da funkciju ‘zloupotrebljava’, tako što se nekako i negde ‘bavi politikom’?“, upitao je poverenik.

Šabić je odbacio kao neosnovanu optužbu poslanika SNS-a da je „pajtaš“ opozicije, ali i dodao da se pozicija nezavisnog kontrolnog organa nosioca funkcije, po logici stvari, najčešće konfrontira sa vlašću, ne s opozicijom.

„Prvu uopšte podnetu krivičnu prijavu povodom kršenja prava na zaštitu podataka o ličnosti, poverenik je podneo, o njoj javno govorio i pisao, povodom robusne povrede tih prava članova i simpatizera upravo Markovićeve, tada opozicione SNS, na lokalnim izborima u Boru u leto 2010. godine“, stoji u odgovoru Šabića.

Dodaje se da je po broju obraćanja povereniku sa zahtevima za zaštitu prava na pristup informacijama, kao i po broju rešenja donetih u njenu korist, lider među političkim stranama SNS, „i to tako ubedljivo da liderstvo održava i danas, iako već godinama, otkad je na vlasti, ne podnosi žalbe povereniku, naprotiv, žestoko ga napada i vodi aktivnosti na snižavanju zakonom utvrđenog nivoa prava“.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga