Poverenik podržao zahtev da se objave informacije o zagađenju vazduha zbog Vinče

Požar na deponiji smeća u Vinči traje već mesec dana

19. jun 2017

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas kao potpuno opravdan zahtev Zaštitnika građana da se objave sve informacije o rezultatima merenja zagađenja vazduha povodom požara na beogradskoj deponiji smeća u Vinči, i pozvao sve nadležne institucije da se tom zahtevu odazovu bez odlaganja.

U saopštenju poverenik podseća da je nesporno pravo javnosti na informacije o kvalitetu životne sredine, tim pre što požar u Vinči traje već mesec dana, dok su informacije i stavovi stručnjaka koji su se u javnosti pojavljivali o mogućim štetnim poslanicama kontradiktorne, što sa razlogom izaziva uznemirenje kod građana.

„Stoga bi, iako pravo na pristup informacijama, razume se, javnost odnosno mediiji i građani mogu ostvarivati primenom instrumenata iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dakle podnošenjem formalnih zahteva i potom eventualnih žalbi Povereniku za informacije, nadležni morali da vode računa da imaju obavezu da informacije čine dostupnim na, za medije i građane, jednostavniji način“, navodi se u saopštenju Poverenika.

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković zatražio je u nedelju od nadležnih institucija da dostave sve informacije o načinu i rezultatima obavljenih merenja povodom požara na deponiji u Vinči, i o vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno.

Zaštitnik je u saopštenju kazao da građani imaju pravo da znaju da li je usled požara na deponiji Vinča došlo do zagađenja vazduha, navodeći da „kontradiktorne informacije u javnosti prodobljuju već prisutnu uzemirenost i nepoverenje građana“.

„Uprkos čvrstim uveravanjima Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda da nivo detektovane koncentracije pojedinih hemijskih jedinjenja ne može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, ipak je osetljivim grupama poput starijih građana, trudnica i dece, upućena preporuka da u slučaju pojave dima smanje boravak na otvorenom prostoru“, piše u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga