Poverenik: Neprihvatljivo da podaci o imovini Siniše Malog budu strogo poverljivi

Istovremeno, FON odlaže stručnu raspravu analize doktorata Siniše Malog

04. apr 2017

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je danas da je akt Agencije za borbu protiv korupcije o postavljanju „specijalnih“ uslova za uvid u podatke o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog, „neprihvatljiv i pravno neodrživ“.

Agencija za borbu protiv korupcije obavestila je ranije poverenika da se „može zaključiti“ da određeni deo podataka iz dokumenta koji je proizišao iz predmeta kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Siniše Malog predstavlja ‘strogo poverljive’ podatke, zbog čije zaštite je neophodno da im pristupi lično poverenik i to u prostorijama Agencije, uz prethodnu najavu.

Poverenik je u pismu upućenom Agenciji naveo da takav postupak predstavlja „izraz nepoznavanja ili ignorisanja niza relevantnih pravnih činjenica ili nečeg još goreg“ ali i „presedan ne samo u višegodišnjem radu poverenika nego je generalno u suprotnosti sa standardima neophodne i nužne saradnje državnih organa“.

„Neshvatljiv je uslov izražen rečenicom ‘neophodno da istima pristupi lično poverenik i to u prostorijama Agencije, uz prethodnu najavu’. Opšte je, pa i Agenciji, poznato da u Službi poverenika radi veliki broj saradnika koji imaju sertifikat za pristup podacima klasifikovanim ‘strogo poverljivo’. U takvoj situaciji, uslova da poverenik ‘pristupi lično’ je apsurdan“, navodi se u pismu.

Poverenik je naveo i da bi Agenciji za borbu protiv korupcije „moralo biti poznato da je prema odredbi člana 25 Zakona o tajnosti podataka, organ javne vlasti dužan da opozove tajnost podataka, odnosno dokumenta, na osnovu rešenja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti donetog po žalbi tražioca informacija“.

„Posebno i nezaobilazno je pitanje da li su predmetna dokumenta, odnosno podaci, uopšte i klasifikovani kao ‘strogo poverljivi’ u skladu i na način propisan Zakonom o tajnosti podataka. Utoliko pre, što Agencija samo navodi da se to može ‘zaključiti’ ali ničim ne dokumentuje da su zaista i klasifikovani“, stoji u pismu.

Dodaje se da je prema Zakonu o tajnosti podataka, stepen klasifikacije „strogo poverljivo“ vezan za podatke čije bi odavanje dovelo do „teške štete po interese Srbije“, a da je „teško i zamisliti kako bi odavanje podataka o prihodima i imovini bilo kog funkcionera, pa i gradonačelnika, moglo u takvoj ‘dramatičnoj’ meri ugroziti nacionalne interese“.

Poverenik je upozorio Agenciju za borbu protiv korupcije da ga svojim postupanjem onemogućava u sprovođenju zakonskih ovlašćenja što, kako je naveo, predstavlja „zakonom predviđen kažnjiv prekršaj“ i pozvao je da bez odlaganja postupi po njegovom zahtevu za dostavljanje spisa.

Danas: FON odlaže stručnu raspravu analize doktorata Siniše Malog

Svi članovi Etičke komisije Fakulteta organizacionih nauka (FON) osim jednog podneli su ostavku pošto je Senat Univerziteta u Beogradu naložio toj visokoškolskoj ustanovi da formira stručnu komisiju koja će uraditi analizu doktorske disertacije gradonačelnika Siniše Malog, objavio je u utorak list Danas.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, u Etičkoj komisiji ostavku nije dao jedino profesor Mladen Čudanov, zaposlen na katedri čiji je šef profesor Ondrej Jaško, inače mentor Siniše Malog.

List saznaje da je cela procedura preispitivanja osporenog doktorata stala jer FON još nije formirao novu Etičku komisiju.

Prethodno, Etička komisija FON-a zaključila je da je procedura prijave i odbrane disertacije sprovedena u skladu sa zakonom, da je disertacija originalan naučni doprinos koji ne može biti osporen, uprkos postojanju propusta u načinu citiranja, koji su zanemarljivog obima.

Senat Univerziteta u Beogradu sredinom januara zaključio je da je FON napravio propust u proceduri, jer je po Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova bio obavezan da formira stručnu komisiju, koja jedina može da izvrši ekspertsku analizu doktorata.

Za formiranje stručne komisije neophodno je da bude obrazovana Etička komisija jer ona takav zahtev dostavlja Naučno-nastavnom veću fakulteta.

Siniša Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod naslovom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije“.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst profesora finansija na EBS Business School u Visbadenu Raše Karapandže u kojem se navodi da je plagijat 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga