Poverenik: Bez odluke suda nije dozvoljen pregled podataka o telefonskoj komunikaciji

"Vulin izdao naređenje kojim se svim zaposlenima u Vojsci i Ministarstvu naređuje da potpišu pristanak da im telefon budu privremeno oduzet i pregledan"

04. apr 2018

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da u Srbiji bez odluke suda nije dozvoljen pregled podataka o telefonskoj komunikaciji.

Poverenik je Ministarstvo odbrane upozorio da je nedozvoljena i suprotna odredbama Zakona o zaštiti podataka obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim telefonima bez sudskog naloga, koju na osnovu naređenja ministra odbrane potpisuju zaposleni u Vojsci i Ministarstvu.

Prethodno, Šabić je, kako je objavljeno na sajtu poverenika, pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti po prijavi Vojnog sindikata Srbije.

U prijavi je navedeno da je Vulin izdao naređenje kojim se svim zaposlenima u Vojsci i Ministarstvu naređuje da potpišu pristanak da im, u slučaju nepoštovanja zabrane unošenja telefona u određene prostorije, telefon budu privremeno oduzet i pregledan.

Poverenik je od Ministarstva odbrane pismenim putem zatražio izjašnjenje povodom više otvorenih pitanja.

Takođe je zatražio da se u prilogu dostave odgovarajući dokazi, a naročito predmetno naređenje ministra, navodi se na sajtu poverenika.

U ostavljenom roku, Ministarsto odbrane se nije izjasnilo.

Samo je Vojnobezbednosna agencija dostavila povereniku akt u kojem navodi da izjavu zaposleni potpisuju u kontekstu „primene Zakona o tajnosti podataka i Zakona o informacionoj bezbednosti, te podzakonskih akata u ovoj oblasti“.

Taj akt, međutim, kako poverenik ocenjuje, nije sadržao odgovore na većinu postavljenih pitanja, i bio je bez ikakvih priloga.

Poverenik je zato odmah Ministarstvu uputio upozorenje, s tim što će nastaviti postupak nadzora.

Poverenik je ponovno skrenuo pažnju Ministarstvu da je obavezno da omogući nesmetano vršenje nadzora i dostavi odgovore na sva postavljena pitanja, kao i traženu dokumenatciju pod pretnjom prekršajne odgovornosti.

Ministarstvu je skrenuta pažnja i na potrebu da se jasno razgraniče nadležnosti u postupanju Ministarstva i VBA koja je organ uprave u sastavu Ministarstva, posebno imajući u vidu potencijalnu odgovornost za nepostupanje po zakonu.

Takođe, Poverenik je ukazao i na to da sadržina izjave koju potpisuju pripadnici Ministarstva i Vojske, nije ni pravno ni logički konzistentna.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga