- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Poverenica: Zabrinjava što određeni političari iznose uvredljive stavove prema LGBT zajednici

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je danas da je zabrinjavajuće to što pojedinci, posebno određeni političari i javne ličnosti i dalje iznose uvredljive i omalovažavajuće stavove kojima nastavljaju da podržavaju predrasude prema LGBT+ zajednici.

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv transfobije i homofobije, poverenica Janković je rekla da transrodne osobe i pripadnici i pripadnice LGBT+ populacije ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

Transfobija i homofobija su i dalje prisutni u našem društvu, kao i nedostatak razumevanja za poteškoće sa kojima se LGBT+ osobe suočavaju“, navodi se u pisanoj izjavi Brankice Janković i dodaje da su pripadnici i pripadnice LGBT+ populacije deo našeg društva i da se oni ne mogu ignorisati, kao i njihova prava.

Janković je navela da i pored pozitivnih pomaka i izmenjenih zakonskih rešenja u vezi sa promenom pola u matičnim knjigama i dokumentima, treba nastaviti sa daljom implementacijom propisa i unapređenjem položaja tih društvenih grupa.

Ona je napomenula da broj pritužbi koje se podnose Povereniku zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta pokazuju da treba osnažiti pripadnike LGBT+ populacije da prijavljuju diskriminaciju, pogotovo ako se ima u vidu da su najveći deo pritužbi podnele organizacije civilnog društva.

„Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni“, zaključila je Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!