Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Romi i dalje obespravljeni i na margini

"Mnogi Romi i dalje žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, susreću se sa problemom prinudnog iseljavanja, nezaposlenosti, rizikom od segregacije, ranih i prinudnih brakova"

08. apr 2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je danas svim Romima i Romkinjama 8. april, Svetski dan Roma, ocenjujući da su pripadnici te nacionalne zajednice i dalje diskriminisani, isključeni, marginalizovani i da se suočavaju sa različitim kršenjima i uskraćivanjima prava u svim segmentima društvenog života, uprkos pomacima koji evidentno nisu dovoljni.

Janković je u saopštenju istakla da mnogi Romi i dalje žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, da se susreću sa problemom prinudnog iseljavanja, nezaposlenosti, rizikom od segregacije, ranih i prinudnih brakova.

U prilog tome govore i pritužbe Povereniku, jer polovinu podnetih po osnovu diskriminacije nacionalnih manjina, čine pritužbe zbog diskriminacije Roma i Romkinja, što sve govori da je potrebno još mnogo toga da se uradi, piše u saopštenju.

„Nažalost, romske organizacije retko prijavljuju slučajeve diskriminacije Roma, a upravo oni treba da budu naši najveći saradnici. Zbog toga želim da ohrabrim i novi nacionalni savet i sve organizacije koje se bave romskim pitanjima, da koriste mehanizam zaštite koji pruža Poverenik i da nam se obraćaju, jer i svaki pojedinačni slučaj predstavlja mali ali važan korak u unapređenju položaja Roma, ali i izgradnji društva solidarnosti, humanosti, pravde i ravnopravnosti“, naglasila je Janković.

Povodom Svetskog dana Roma, poverenica učestvuje na konferenciji Romskog nacionalnog saveta, a predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti posetiće romsko naselje „Čukarička padina“ i razgovarati o problemima i teškoćama porodica koje tamo žive.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga