Poverenica za zaštitu ravnopravnosti predstavila projekat Romska platforma

"Romska zajednica ne živi samo u Beogradu, već širom Srbije, i skoro svuda je gotovo nevidljiva i suočena sa različitim uskraćivanjima prava"

08. apr 2021

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković predstavila je danas projekat Romska platforma, koji ima za cilj prikupljanje i praćenje slučajeva diskriminacije i nasilja nad Romima, saopšteno je danas.

U saopštenju povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, navodi se da je pokrenut sajt romskaplatforma.rs na kome se nalazi obrazac za prijavu diskriminacije, kao i primeri uspešno rešenih slučajeva diskriminacije, ali i teme vezane za položaj Roma.

Iza projekta stoje Društva Roma Zaječara i Udruženja romskih studenata iz Novog Sada.

„Ovo je jedan od načina na koji institucija želi da podseti da romska zajednica ne živi samo u Beogradu, već širom Srbije, i da je skoro svuda gotovo nevidljiva i suočena sa različitim uskraćivanjima prava. Zbog toga snažno podržavamo aktivnosti koje će doprineti boljoj zaštiti, kao i organizacije koje u svojim zajednicama istinski posvećeno rade na unapređenju položaja Roma“, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, pored efikasnijeg i intenzivnijeg rada nadležnih, unapređenju položaja Roma „može da doprinese svako od nas“.

Poverenica je ocenila da se time zajednički gradi društvo humanosti, ravnopravnosti i tolerancije, u kome se svi zalažu za uvažavanje i svojih i tuđih ljudskih prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Porodica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga