Poverenica: Srpski telegraf diskriminisao LGBT populaciju

Regionalni info centar i Gayten-LGBT obratili su se Brankici Janković pritužbom protiv Srpskog telegrafa zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije

31. dec 2016

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je list Srpski telegraf prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije sadržajima objavljenim u aprilu, a u kojima su izražene „uznemirujuće i ponižavajuće“ ideje i stavovi koji vređaju dostojanstvo osoba seksualne orijentacije drugačije od heteroseksualne.

U saopštenju poverenice navodi se da su se Regionalni info centar i Gayten-LGBT obratili Brankici Janković pritužbom protiv Srpskog telegrafa zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Pritužba je podneta zbog naslovne strane sadržine „Alarmantno otkriće doktora: Gejevi šire sidu po Srbiji“, teksta pod naslovom „Gejevi šire HIV po Srbiji“, nadnaslova ovog teksta „Analni seks i homoseksualni odnosi krivci za porast broja zaraženih“, fotografije dva mladića koji se kreću jedan iza drugog, a mladić koji hoda ispred navodno „izgovara“: „Ti budi vozić, a ja ću lokomotiva!“ i antrfilea „Prečica do seksa“, objavljenim u Srpskom telegrafu 16. aprila.

Navodi se da je pritužba podneta i zbog naslovnice „Patrijarh za Srpski telegraf: Gejevi su bolesni! Taj problem se mora iskoreniti“, kao i naslova teksta „Patrijarh o LGBT udaru na Srpski telegraf – Biti gej je teška bolest, moramo je iskoreniti“, objavljenim u istim novinama 18. aprila.

Brankica Janković je navela da je dala preporuke glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Srpski telegraf da bi se otklonila povreda prava, a da po njima nije postupano, zbog čega poverenica u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije o tome obaveštava javnost.

U preporukama glavnom i odgovornom uredniku lista navodi se da pozove na sastanak predstavnike i predstavnice organizacija koje su podnele pritužbu da bi neposredno saznali s kakvim se problemima LGBT osobe suočavaju svakodnevno i kako je na njih uticalo takvo izveštavanje, da ubuduće ne objavljuju sadržaje u kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije, kao i da obaveste poverenicu o sprovođenju te odluke u zakonskom roku.

(Insajder)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga