Poverenica: Visoko rasprostranjena diskriminacija LGBT

Svaki drugi građanin smatra da je homoseksualizam bolest koju treba lečiti

28. juna 2014

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić čestitala je LGBT populaciji Međunarodni dan ponosa, uz ocenu da je u Srbiji diskriminacija te populacije i dalje visoko rasprostranjena.

„Istraživanja javnog mnjenja pokazuju rezultate koji su poražavajući za naše društvo u celini, jer svaki drugi građanin smatra da je homoseksualizam bolest koju treba lečiti, a više od 80 odsto ispitanih ne želi LGBT osobe u svojoj porodici“, navodi se u saopštenju.

Nevena Petrušić je dodala da je od velikog značaja za sve građane da se održi Parada ponosa ove godine kako bi se pokazalo koliko smo kao društvo tolerantni i spremni da se uvaži pravo na različitost.

„Ovaj dan je još jedna prilika da pokažemo da smo privrženi ideji ljudskih prava, toleranciji, uvažavanju različitosti i prihvatanju drugih i drugačijih. Svako ima pravo da živi slobodno i bez straha, bez obzira na seksualnu orijentaciju“, navela je ona.

Savet za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana Saše Janković ocenio je, povodom Dana ponosa LGBT zajednice, da Srbija treba da učini sve kako bi se obezbedilo poštovanje prava svih manjinskih zajednica.

Na zgradi Zaštitnika građana je, povodom Dana ponosa LGBT, razvijena zastava duginih boja, čime je simbolično pružena podrška pripadnicima LGBT zajednice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga