Poverenica: U vreme pandemije Romi dodatno ranjivi

"Visoka stopa siromaštva, kao i činjenica da mnogi Romi i Romkinje i danas žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, čini ih u vreme pandemije dodatno ranjivim"

07. apr 2020

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da Svetski dan Roma, 8. april, pripadnici i pripadnice romske zajednice obeležavaju u otežanim okolnostima zbog epidemije virusa COVID 19, ali sa gotovo istim problemima kao i ranijih godina, jer su i dalje marginalizovani i suočeni sa velikim teškoćama u svim segmentima života.

„Visoka stopa siromaštva, kao i činjenica da mnogi Romi i Romkinje i danas žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, čini ih u vreme pandemije korona virusa dodatno ranjivim. Zbog toga je veoma važno da Romi i Romkinje u ovom periodu ne budu zaboravljeni i da dobiju pravovremene informacije,“ navela je poverenica u današnjem saopštenju.

Kako je saopšteno iz kancelarije Poverenice, prema rezultatima nedavnog istraživanja „Percepcija romske zajednice o diskriminaciji“, najveći broj anketiranih Roma i Romkinja smatra da im se uskraćuju prava i usluge samo zbog toga što su Romi, i to u opštini i drugim javnim ustanovama (64 odsto), centrima za socijalni rad (61 odsto) i u postupku zapošljavanja (60 odsto).

Janković je naglasila da, sa druge strane, ohrabruje podatak da 88 odsto anketiranih prepoznaje obrazovanje kao najvažnije za ostvarivanje ravnopravnog položaja u društvu, što samo potvrđuje da je potrebno još intenzivnije raditi na edukaciji romske dece i mladih i njihovoj punoj inkluziji u sve segmente društva.

Zaštitinik građana: Nedopustivo da romska manjina bude isključena iz podele paketa za ugrožene

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da je položaj pripadnika romske zajednice u Srbiji tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa težak, naročito romskih porodica koje žive u neformalnim naseljima.

„Dok se preko medija neprestano apeluje na stanovništvo da se pridržava mera zabrane kretanja, fizičkog distanciranja i insistira na pojačanim higijenskim merama, a deci i mladima putem televizije i internet učionica omogućava kontinuitet nastave, previđa se činjenica da stanovnici neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu 600, nemaju pristup vodi, struji niti internetu i da nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave„, naveo je Pašalić.

On je u saopštenju rekao da podržava napore nadležnih koji su najavili pomoć u obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica za stanovnike romskih naselja, kao i u održavanju higijene u naseljima i dodao da apeluje na lokalne organe vlasti da preduzmu potrebne mere kako bi ovim naseljima obezbedili pristup vodi i struji, jer ispunjavanje elemantarnih higijenskih uslova, kako je upozorio, u ovoj situaciji može biti od presudnog značaja.

„Neophodno je stanovnicima neformalnih naselja obezbediti dodatnu podršku i nedopustivo je da oni budu isključeni iz podele paketa pomoći za ugrožene, budući da veliki broj romskih porodica živi ispod linije siromaštva“, istakao je zaštitnik građana.

(Beta, foto: Freeimages)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga