Poverenica: Starost nije problem već civilizacijsko dostignuće

"Treba koristiti prednosti savremenih kanala komunikacije za promovisanje i razumevanje prava starijih na dostojanstven život i punu ravnopravnost"

12. nov 2018

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je izjavila da se u javnom mnjenju mora promeniti dominantni pristup o „starenju kao problemu, a ne kao najvećem civilizacijskom dostignuću“ i navela da se u Srbiji posebna pažnja posvećuje promociji ljudskih prava starijih, zajedno sa organizacijama civilnog društva.

U saopštenju se navodi da ona danas i sutra u Beču učestvuje na međunarodnoj ekspertskoj konferenciji o ljudskim pravima starijih, posvećenoj izazovima i mogućnostima koje donosi tehnološki razvoj.

Glavne teme konferencije su sagledavanje uticaja robotike i automatizacije na ljudska prava starijih, kao i mogućnosti za unapređenje položaja starijih osoba uz digitalizaciju, prvenstveno kroz veće socijalno i ekonomsko uključivanje u zajednicu i celoživotno obrazovanje.

„Treba koristiti prednosti savremenih kanala komunikacije za promovisanje i razumevanje prava starijih na dostojanstven život i punu ravnopravnost, posebno kada se radi o mladim ljudima koje treba više uključiti u ovu temu“, rekla je Janković na panelu o pravnom okviru, i dodala da je neophodno kreirati obuke za korišćenje računara i mobilnih uređaja, uz istovremeno razvijanje onlajn usluga i aplikacija prilagođenih starijima.

Ona je kazala i da kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u poslednje tri godine organizuje veliki broj aktivnosti za promovisanje međugeneracijske solidarnosti.

Konferenciju je organizovalo Savezno ministarstvo za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača Austrije, a prisustvuje oko sto učesnika iz celog sveta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga