Poverenica: Pravo na dostojanstven rad mora biti poštovano i u drugačijim okolnostima

"Epidemija ni bilo šta drugo ne smeju biti izgovor za diskriminaciju radnika po bilo kom osnovu, ili za kršenje radnih prava"

01. maj 2020

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas da se Međunarodni praznik rada ove godine obeležava u drugačijim okolnostima, ali da pravo na dostojanstven rad uz poštovanje principa ravnopravnosti mora biti poštovano.

Tokom vanrednog stanja nije bilo povećanog broja pritužbi zbog diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, a prevaziđen je jedan broj problema navedenih u pritužbama zaposlenih roditelja u vezi sa čuvanjem dece, rekla je poverenica u saopštenju povodom Međunarodnog praznika rada.

Ona je ponovila da epidemija ni bilo šta drugo ne smeju biti izgovor za diskriminaciju radnika po bilo kom osnovu, ili za kršenje radnih prava i da u narednom periodu posebnu pažnju treba usmeriti na podršku onima koji su bili više pogođeni širenjem virusa.

Prema njenim rečima više pažnje treba posvetiti i onima koji su i u redovnom stanju češće izloženi diskriminaciji, poput siromašnih, nezaposlenih, radnika starijih od 55 godina, osoba sa invaliditetom, kao i na problem češće diskriminacije žena na tržištu rada, navodi se u saopštenju.

Poverenica je ukazala da ova situacija predstavlja priliku za učvršćivanje poštovanja univerzalnih vrednosti, a posebno rada koji treba da bude naročito vrednovan u društvu.

„Da su ljudi najbitniji resurs svakog društva, dokazali su nam svojim primerom zdravstveni radnici, zaposleni u trgovini, nastavnici, novinari i drugi zaposleni u komunalnim i drugim delatnostima koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje, a podneli su veći teret situacije u kojoj se i dalje nalazimo„, zaključila je Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga