Poverenica: Poslodavci ne smeju da diskriminišu žene

Ona je reagovala na informaciju u medijima da jedna majka nije dobila posao jer je zatražila odlaganje sastanka zato što joj se dete razbolelo

14. mar 2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zatražila je danas od poslodavaca da poštuju zakone i Ustav kojima se zabranjuje diskriminacija žena u oblasti rada.

Ona je reagovala na informaciju u medijima da jedna majka nije dobila posao jer je zatražila odlaganje sastanka zato što joj se dete razbolelo.

„To je tipičan slučaj diskriminacije“, navela je Janković u saopštenju i dodala da Zаkon o zаbrаni diskriminаcije zаbrаnjuje diskriminаciju u oblаsti rаdа, odnosno nаrušаvаnje jednаkih mogućnosti zа zаsnivаnje rаdnog odnosа ili uživаnje pod jedаnkim uslovimа svih prаvа u oblаsti rаdа.

List Blic objavio je danas da je majka S.L. koja se prijavila na kokurs za posao u jednoj privatnoj beogradskoj firmi, gde je prošla sve intervjue i probni rad, doživela neprijatnost nekoliko dana pre stupanja u radni odnos.

Ona je ispričala da je zamolila direktorku da se pomeri sastanak pošto joj se dete razbolelo i da je nakon više sms poruka dobila odgovor da „nije kandidat koji im je potreban“, pošto ne mogu da tolerišu da neko ne dođe na posao, i da su joj poželeli sreću na nekom novom poslu gde će imati više razumevanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga