Poverenica osudila pretnje smrću upućene NVO

"Nadležni moraju preduzeti sve mere kako bi se sprečilo podsticanje mržnje i nasilja"

15. feb 2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas pretnje smrću upućene organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i navela da očekuje hitnu reakciju svih nadležnih organa.

„Bezbednost i osnovna ljudska prava i slobode ne smeju biti ugroženi onima koji se za ta prava i slobode zalažu i bore“, navela je poverenica u saopštenju.

Ona je podsetila da su se pretnje i uvrede sa društvenih mreža uveliko prelile u javni i medijski prostor, a poslednjih dana eskalirale u pretnje smrću aktivistima i aktivistkinjama za ljudska prava, novinarima i novinarkama.

„To, međutim, neće nestati samo od sebe, zbog čega svi učesnici javnog života moraju biti svesni svake svoje izgovorene reči, mediji moraju prestati da daju prostor uvredljivim izjavama i neprimerenim kvalifikacijama, a nadležni moraju preduzeti sve mere kako bi se sprečilo podsticanje mržnje i nasilja, izazivanje straha i stvaranje neprijateljskog i uvredljivog okruženja za bilo kog pojedinca u našem društvu“, navela je ona.

Na adrese više nevladinih organizacija u Beogradu u četvrtak je stiglo potpisano preteće pismo u kome se navodi da je „namenjeno svim izdajnicima i izrodima srpskim“, a organizacije koje su primile pretnje navele su da uzrok vide u etiketiranju tih organizacija kao „izdajničkih“ i da su pretnje organizacijama za ljudska prava „omiljeni sport nacionalista i populista“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga