Poverenica: Osobe sa invaliditetom među najdiskriminisanijim u Srbiji

"U posebno teškom položaju nalaze se žene sa invaliditetom, kao i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju"

03. dec 2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas, povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da su građani sa invaliditetom među najdiskriminisanijim osobama u Srbiji.

„Njihov položaj je i dalje izuzetno težak, velika većina njih pogođena je siromaštvom, nezaposlenošću i nedostatkom usluga u zajednici, a i pored brojnih mera ne čini se dovoljno na adekvatnom rešavanju niza problema“, navela je u saopštenju poverenica.

Ona je navela da mere za unapređenje njihovog položaja u raznim oblastima postoje godinama, ali u praksi retko postižu željene efekte i često bivaju shvaćene kao dodatni teret.

„Invaliditet je godinama u samom vrhu po broju pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i to u pogledu pružanja javnih usluga i korišćenja objekata i površina, postupanja organa javne vlasti, kao i na tržištu rada i prilikom zapošljavanja. U posebno teškom položaju nalaze se žene sa invaliditetom, kao i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja zbog nedovoljne podrške i nedostatka pedagoških asistenata nailaze na prepreke u obrazovanju, u za to najvažnijem periodu života“, rekla je ona.

Poverenica je dodala da je neophodno što pre doneti novu strategiju za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, kao i mere koje će omogućiti osobama sa invaliditetom da u potpunosti uživaju sva prava i imaju korist od učešća u društvu i ekonomiji.

„Takođe, treba rešavati probleme nepristupačnosti zdravstvenih, obrazovnih i drugih javnih ustanova, kao i prilagođavanja gradskog prevoza i stajališta, uz pristupačnost informacija i sredstava komunikacija“, dodala je Brankica Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Zaplena
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga