Poverenica: Od februara radimo u boljim uslovima

Poverenica je dodala da je služba do sada primila više od 150 tužbi građana i nevladinih organizacija koji se žale na diskriminaciju.

16. dec 2010

Republička poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić izjavila je danas da bi njena služba od februara 2011. godine trebalo da počne da radi u „kakvim-takvim“ normalnim uslovima.

Nevena Petrušić je novinarima u Skupštini Vojvodine kazala da je „u pripremi“ prostor za rad službe, a ovih dana su raspisani i konkursi za rad u Službi poverenice za ravnopravnost.

„Nadam se da će krajem januara, početkom februara, biti ostvareni ti minimalni uslovi za naš rad“, kazala je ona i dodala da razume da je bilo potrebno vreme da se sprovede procedura, uz opasku da je „isuviše vremena proteklo“.

Poverenica je dodala da je služba do sada primila više od 150 tužbi građana i nevladinih organizacija koji se žale na diskriminaciju.

Petrušić je kazala da je, sudeći po do sada prispelim pritužbama, diskriminacija najraširenija u oblasti rada i zapošljavanja.

Dodala je da se kao osnov diskriminacije navode nacionalna pripadnost, članstvo u sindikatu, pripadanje odnosno nepripadanje određenoj političkoj partiji, a ima i nekoliko pritužbi koje se tiču diskriminacije LGBT populacije, kao i diskriminacije od strane
državnih organa.

„Trudimo se da poštujemo zakonski rok od tri meseca da rešimo predmete, iako nam uslovi u kojima radimo nimalo nisu naklonjeni“, kazala je Petrušić.

Ona je kritikovala poslodavce koji raspisuju oglase za radna mesta u kojima, kada su žene u pitanju, navode klauzule tipa „tražim žensku osobu prijatnog spoljašnjeg izgleda“ ili u kojima se žene uslovljavaju da ne rađaju izvesno vreme.

„Sve je to protivzakonito i sve to može da bude povod za sprovođenje postupka zbog diskriminacije na osnovu pola, odnosno roda“, rekla je poverenica za ravnopravnost.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga