Poverenica: Nasilje u porodici državno pitanje, mediji da poštuju Kodeks

"Mora se promeniti diskriminatorni odnos i patrijarhalni stav da je žena vlasništvo muškarca, iz koga proizlaze različiti oblici nasilja"

16. apr 2018

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da su u samo poslednja tri dana ubijene dve žene, a nekoliko fizički povređeno i ocenila da pojedini mediji na nedopustiv načina izveštavaju o pevačici Nataši Bekvalac.

Apelujući na sve nadležne da u potpunosti primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i sve druge raspoložive mere zaštite kako bi se zaustavio trend porasta nasilja nad ženama, poverenica je istakla da partnersko i nasilje u porodici nije nečija lična stvar, već važno društveno i državno pitanje.

„Međutim, to ne uključuje zloupotrebu informacija iz privatnog života žrtve u medijima, unižavanje ljudskog dostojanstva i kršenje Kodeksa novinara Srbije“, navela je Brankica Janković u saopštenju.

Ona je dodala da su svi građani prethodnih dana svedoci nedopustivog i senzacionalističkog izveštavanja o pevačici Nataši Bekvalac, kao i da u prilog tome govore i brojni komentari u pojedinim medijima i na društvenim mrežama koji relativizuju zločin iznošenjem informacija koje nisu od interesa za javnost i koje štete kako žrtvi, tako i njenoj porodici.

Poverenica je navela da se mora promeniti diskriminatorni odnos i patrijarhalni stav da je žena vlasništvo muškarca, iz koga proizlaze različiti oblici nasilja.

„Da bi se ova promena zaista desila, potrebno je da se svi zajedno borimo za razbijanje rodnih stereotipa, a u tom poslu mediji imaju izuzetno važnu ulogu“, kazala je poverenica.

Brankica Janković je još jednom pozvala medije da prilikom izveštavamja o nasilju u porodičnim i partnerskim odnosima poštuju profesionalne i etičke standarde, što uključuje i poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve, njihove dece i porodice, bez obzira da li se radi o javnoj ličnosti ili bilo kom drugom građaninu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga