Poverenica: Homofobija i transfobija prisutne u Srbiji

Svaka diskriminacija, pa i na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, zabranjena je zakonom

17. maja 2016

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, ocenila da su homofobija i transfobija i dalje prisutne u Srbiji.

„I pored činjenice da su dve Parade ponosa i Trans prajd održani bez incidenata, kao i da su teme posvećene poštovanju prava LGBT osoba prisutnije u javnosti i da postoji izvestan napredak u poboljšanju položaja ove populacije, činjenica je da su homofobija i transfobija i dalje prisutne u našem društvu“, navela je Brankica Janković u pisanoj izjavi.

Ona je podsetila da je svaka diskriminacija, pa i na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta zabranjena zakonom i da se ne sme tolerisati.

Poverenica je još jednom apelovala na medije da o transrodnim, transpolnim i svim osobama drugačije seksualne orijentacije izveštavaju bez senzacionalizma i diskriminatornih stavova, da štite njihovo dostojanstvo i privatnost i ne upotrebljavaju ponižavajuće i uvredljive izraze.

„U pojedinim medijima je takvo izveštavanje i dalje praksa“, navela je Brankica Janković i podsetila na odgovornost koju mediji imaju u oblikovanju stavova najšire javnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga