Poverenica čestitala LGBT osobama Međunarodni dan ponosa

Današnji dan se širom sveta obeležava u znak sećanja na 27. jun 1969. godine, kada je pobunom protiv policijskih racija, maltretiranja i hapšenja LGBT osoba, započela savremena borba za njihova prava

27. juna 2013

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić čestitala je danas LGBT osobama u Srbiji 27. jun, Međunarodni dan ponosa.

„LGBT osobe u Srbiji još su izložene svakodnevnoj diskriminaciji, napadima, uvredama i govoru mržnje i jedina su društvene grupa kojoj se negira pravo na mirno okupljanje“, piše u saopštenju.

O stepenu homofobije i transfobije govori to što 80 odsto stanovnika Srbije ne želi LGBT osobe u svojoj porodici, svaki drugi ih ne želi za prijatelja, a svaki treći za komšiju.

Kako je rečeno u kancelariji Poverenice, potrebno je intenzivirati rad na suzbijanju predrasuda prema LGBT osobama i promovisanju ljudskih prava i tolerancije. To se može ostvariti samo zajedničkim delovanjem organa javne vlasti, nevladinih organizacija i medija na uvažavanju i prihvatanju seksualne i rodne raznolikosti.

Današnji dan se širom sveta obeležava u znak sećanja na 27. jun 1969. godine, kada je pobunom protiv policijskih racija, maltretiranja i hapšenja LGBT osoba, započela savremena borba za njihova prava.

LGBT grupe održale akciju za smenu ministra prosvete

Povodom 27. juna, Međunarodnog dana ponosa, više nevladinih organizacija za zaštitu prava LGBT osoba održala je danas na platou ispred Filozofskog fakulteta akciju pod nazivom „Pokaži ponos, testiraj savest“.

„Ovom akcijom LGBT organizacije žele da pruže podršku reformama u obrazovanju, pre svega aktuelnoj inicijativi za smenu ministra obrazovanja Žarka Obradovića“, navodi se u zajedničkom saopštenju NVO.

Kako kažu u ovim organizacijama, i LGBT osobe pohađaju škole i fakultete, i na njima žele da se osećaju sigurno i da iskazuju „sve svoje kapacitete i talente“.

„Obrazovni sistem koji je ogrezao u mitu, korupciji, bahatosti i nepotizmu, negativno se odražava na sve nas. Pored toga, poslednje analize udžbenika ukazuju na visoki stepen homofobičnog sadržaja, a istopolna orijentacija se i dalje izjednačava sa bolešću, pedofilijom i zoofilijom“, navodi se u saopštenju.

Najveću odgovornost za ovako stanje snosi upravo Ministarstvo prosvete Srbije, navodi se u saopštenju koje potpisuju organizacije Labris, Kvirija, Beograd Prajd, Gayten LGBT, Grupa za podršku mladim gej muškarcima – Izađi i Gej organizacija osoba sa invaliditetom.

(Beta)  

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga