Poverenica Brankica Janković osudila uvrede na račun Marije Lukić

"Na taj način kreira se slika da je žrtva sama kriva za sve što joj se dogodilo"

04. mar 2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas seksističke, mizogine i uvredljive komentare na društvenim mrežama na račun Marije Lukić koja je prijavila bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku zbog seksualnog uznemiravanja.

Kako se navodi u upozorenju te institucije, sve uvrede izrečene na račun Marije Lukić, koja je prijavila višegodišnje seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, predstavljaju „povredu njenog dostojanstva i stvara ponižavajuće okruženje u sredini u kojoj živi, dok te uvrede u javnosti relativizuju i opravdavaju optužbe“.

Brankica Janković je navela da se na taj način „kreira slika da je žrtva sama kriva za sve što joj se dogodilo“.

Poverenica je kazala da je „nedopustivo da se komentarisanjem privatnih fotografija, i Marija Lukić i bilo koja žena svodi na seksualni objekat degradiranjem, vređanjem i kvalifikovanjem njenog izgleda“.

„Dodatna otežavajuća okolnost je što ovakve poruke obeshrabruju žene koje su pretrpele bilo koji vid seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja ili najdrastičnije nasilja, da to prijave, a da ne očekuju da će doživeti napad jer su se osmelile da se suprotstave nasilniku“, navodi se u saopštenju Poverenice.

Brankica Janković je podsetila da Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje omalovažavanje i uznemiravanje u odnosu na pol, kao i podržavanje predrasuda i društvenih obrazaca koji su zasnovani na ideji podređenosti ili nadređenosti polova.

Poverenica očekuje da će u slučaju protiv doskorašnjeg predsednika opštine Brus, postupak biti „što pre okončan“ i da će biti doneta „presuda koja šalje jasnu poruku da je svako krivično delo, bez obzira ko ga počini, kažnjivo i da se sankcioniše“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga