Povećava se broj mladih samoubica u Vojvodini

Vojvodina, zajedno za južnom Mađarskom, na evropskom nivou predstavlja kritično područje po učestalosti samoubistava.

09. sep 2011

U Vojvodini se povećava broj madih ljudi do 25 godina starosti koji izvršavaju samoubistva, izjavio je danas član gradske vlade Novog Sada zadužen za zdravstvo Aleksandar Kiralj.

Kiralj je u razgovoru sa volonterima Centra za prevenciju suicida “Srce” rekao da Vojvodina, zajedno za južnom Mađarskom, na evropskom nivou predstavlja kritično područje po učestalosti samoubistava. “Krajnje je vreme da se preduzmu ozbiljnije mere i da bude još više organizacija koje će se baviti prevencijom samoubistava i pružanjem podrške ljudima kojima je to potrebno”, poručio je Kiralj.

Lekarka Snežana Ukropina iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine navela je da najveći broj samoubistava izvrše osobe koje sa nalaze u težoj depresiji i poručila da je neophodno prepoznati simptome depresije i upućivati obolele na lečenje.

Volonteri Centra “Srce” naveli su da se na njihov SOS telefon u ovoj godini javilo oko 2.000 osoba a dobili su i oko 200 elektronskih poruka. Najavili su da će sutra, povodom Međunarodnog dana prevencije samoubistva,  na Pozorišnom trgu u Novom Sadu razgovarati sa građanima, deliti edukativni materijal i pokušati da skrenu pažnju na ovaj problem i načine njegovog prevazilaženja.

Pomoć od Centra „Srce” može se zatražiti besplatnim pozivom na broj 0800 300 303,  kao i putem elektronske pošte na adresu vanja@centarsrce.org.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga