Povećano interesovanje za mađarsko državljanstvo

Interesovanje je povećano nakon pominjanja ponovnog uvođenja viza za državljane Srbije

09. nov 2012

U subotičkom Generalnom konzulatu Mađarske je, nakon pominjanja ponovnog uvođenja viza za državljane Srbije koji žele da putuju u zemlje EU, uočljivo povećano interesovanje za mađarsko državljanstvo, izjavila je konzulka Katalin Gara.

„Povodom pominjanja uvođenja viza uočljivo je izvesno povećano interesovanje. Sve se više građana kojima je maternji jezik srpski javlja kod nas, ali mi ozbiljno razmatramo zahtev onih sa znanjem mađarskog jezika“, rekla je Gara za „Mađar so“.

Ona je objasnila da onog koji ne zna mađarski, radnici u Konzulatu zamole da uči, vežba i da se vrati.

Jedan od najboljih primera je porodica u kojoj se majka udala u Nišu, a deca nisu znala mađarski. Nakon pola godine vratili su se u Konzulat i govorili maternjim jezikom, navela je Gara.

U Konzulatu u Subotici uskoro će po 500. put biti održano svečano polaganje zakletve povodom dobijanja mađarskog državljanstva.

Saradnici subotičkog Generalnog konzulata Mađarske ove nedelje su, po drugi put, organizovali i izmešten prijem dokumenata za dobijanje mađarskog državljanstva u Novom Bečeju, a samo za jedan dan predato je 110 molbi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga