Potvrđena optužnica protiv Tačija, kosovski predsednik podneo ostavku

"Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu"

05. nov 2020

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za medije, da je obavešten da je potvrđena optužnica protiv njega u Specijalnom sudu za ratne zločine i dodao da će se odazvati pozivu, nakon čega je podneo ostavku na svoju funkciju.

Tači je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

„Pre nekoliko trenutaka zvanično sam obavešten da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržali. Blisko ću sarađivati sa pravdom i od ovog trenutka sam dostupan pravdi„, kazao je Tači.

Pozvao je građane Kosova da danas, više nego ikada, ne gube nadu, strpljenje i veru.

„Pozivam vas da razmislite o tome koliko smo kao nacija stekli u ove tri decenije“, rekao je Tači.

Ocenio je da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cena „koju moramo platiti za slobodu naše zemlje„.

„Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu“, rekao je Tači.

Specijalni sud takođe je potvrdio optužnicu protiv predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.

Veselji je izjavio da je juče obavešten o potvrđivanju optužnice i da je preduzeo neophodne mere da dobrovoljno otputuje u Hag kako bi odgovorio na optužbe.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

„Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika“, navodi se u optužnici.

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani v.d. predsednika Kosova

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani će biti vršilac dužnosti predsednika Kosova nakon ostavke Hašima Tačija, koju je danas podneo nakon što mu je potvrđena optužnica protiv njega pred Specijalnim sudom u Hagu.

Prema Ustavu Kosova u slučaju ostavke ili nemogućnosti da predsednik obavlja svoju dužnost njega zamenjuje predsednica Skupštine.

Predsednica parlamenta će obavljati dužnost predsednika do izbora novog predsednika, a najduže šest meseci.

U slučaju da i posle roka od šest meseci predsednik ne bude izabran onda se ide na vanredne parlamentarne izbore.

(Beta, Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga