- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Potrebno više žena u sektoru bezbednosti

Potrebno je obezbediti značajnije učešće žena u sektoru bezbednosti, poručili su učesnici konferencije “Rezolucija 1325: žensko lice mira i bezbednosti“, koja je danas održana u Skupštini Vojvodine.

Konferencijom je obeležena petnaestogodišnjica od usvajanja prve rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja se bavi ulogom žena u rešavanju sukoba i izgradnji mira, kao i posledicama koje ratni sukobi ostavljaju na život žena.

Predstavljena su i iskustva nadležnih državnih institucija i organa u sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 i aktivnosti u okviru partnerstva između Srbije i NATO-a, i saradnje u NATO programu “Žene, mir, bezbednost”.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da se pokrajinski parlament uvek zalagao za izgradnju društva jednakih mogućnosti, o čemu svedoče i brojni dokumenti koje je usvojila ta skupština.

On je podsetio da je upravo Skupština Vojvodine 2004. godine donela Odluku o ravnopravnosti polova, što se desilo pet godina pre nego što je donet Zakon o ravnopravnosti polova u Skupštini Srbije.

Podseto je da je pokrajinski parlament 2008. godine donela Odluku o Strategiji za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, a prošle godine i Odluku o Programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u Vojvodini za period od 2015. do 2019. godine.

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Slupštine Srbije Marija Obradović ocenila je da u okviru nadležnih radnih tela do sada nije dovoljno urađeno na implementaciji Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325.

Učesnicima skupa preko video poruke se obratila i specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO-a za program “Žene, mir i bezbednost” Marijet Šurman.

Skup je podržan od strane NATO Odeljenja za javnu diplomatiju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!