Potrebna javna debata među vojvođanskim Mađarima

Saopštenje grupe mađarskih intelektualaca „Krug Naplo“

10. maj 2012

Grupa mađarskih intelektualaca okupljenih u nedavno formiranoj neformalnoj grupi „Krug Naplo“ izrazila je nadu da će u Srbiji proevropske snage formirati stabilnu vladu i da će nakon drugog izbornog kruga autonomija Vojvodine biti učvršćena i ojačana.

– Za žaljenje je što učešće mađarskog premijera Viktora Orbana u ovdašnjoj izbornoj kampanji i njegovo istupanje u korist Saveza vojvođanskih Mađara nije donelo očekivane uspehe. U brojnim lokalnim samoupravama su oslabljene šanse manjinskih stranaka za samostalno bavljenje politikom. Nije uspelo proširivanje biračke baze, koja i nadalje obuhvata samo trećinu vojvođanskih Mađara. Smatramo da bi nacionalni interes Mađara bio da se o tome povede javna debata. Prema našem mišljenju, afirmisanje političkog pluralizma mobilizovalo bi i dve trećine vojvođanskih Mađara – ocenio je „Krug Naplo“ u saopštenju. Dodao je da im je stalo do političke mobilizacije i podržavanja Banata, južne i zapadne Bačke, kao i dijaspore, jer „izborni rezultati pokazuju da je mađarska manjina u tim područjima ostala bez političke mreže“.

Pripadnici „Kruga Naplo“ poželeleli su uspeh – bez obzira na stranačku pripadnost – svim mađarskim izabranim predstavnicima u tome da, oslanjajući se na domaće resurse, deluju u interesu vojvođanskih Mađara, autonomne Vojvodine i Srbije. Izražavajući zadovoljstvo što je osnivanje ove neformalne grupe u vojvođanskoj javnosti izazvalo veliko interesovanje, kao i zahvalnost onima koji su o tome izvestili, članovi kruga su poručili da ne žele da reaguju na napise u medijima koji su pod partijskim diktatom.

– Ne želimo da se prepiremo, nego u skladu sa tradicijama nedeljnika „Naplo“, nameravamo da iniciramo slobodan i tolerantan društveni dijalog – stoji u saopštenju „kruga Naplo“.

Neformalnu organizaciju mađarskih intelektualaca „Krug Naplo“, s ciljem da iznose mišljenje o značajnim pitanjima koja su od uticaja na budućnost regiona, nedavno su osnovali nekadašnji osnivači bivšeg nezavisnog nedeljnika na mađarskom jeziku „Naplo“ Gabor Bodiš i Arpad Nemet, zatim esejista i kritičar Laslo Gerold, kao i književnici Laslo Vegel i Oto Tolnai, a kako je juče saopšteno, na drugom sastanku ove grupe koji je održan na 22. godišnjicu pojavljivanja lista „Naplo“, članstvu „Kruga Naplo“ pridružili su se i književnik Atila Balaž i novinar Čaba Presburger.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga