Potreban pokrajinski zavod za statistiku

U visokocentralizovanom Republičkom zavodu za statistiku danas ne možete dobiti podatke za Vojvodinu, jer se takva evidencija ne vodi

10. sep 2010

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je najavila ća će u Skupštini Vojvodine pokrenuti inicijativu za osnivanje pokrajinskog zavoda za statistiku, koji je prestao da radi 1991. godine.
Predsednica Izvršnog odbora stranke Maja Sedlarević rekla je na konferenciji za novinare da je LSV ovo pitanje do sada više puta potencirao i da je ono regulisano novim Statutom Vojvodine i potpuno je u skladu sa Ustavom Srbije.
„U visokocentralizovanom Republičkom zavodu za statistiku danas ne možete dobiti podatke za Vojvodinu, jer se takva evidencija ne vodi. Osnivanjem pokrajinskog zavoda dobili bismo obrađene podatke u vezi sa demografskim, privrednim i drugim aspektima života građana Vojvodine“, rekla je Maja Sedlarević.
Precizirala je da je danas nemoguće od Republičkog zavoda dobiti podatke o bruto domaćem proizvodu koji se ostvaruje na teritorji Vojvodine, jer ta institucija ne raspolaže takvim podatkom, pošto ne vodi staistiku na regionalnom nivou.
Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš rekao je da situacija u kojoj ne postoje precizni podaci o Vojvodini može dovesti i do problema prilikom donošenja nekih važnih odluka.
„Cilj i ideja LSV-a je da ovom inicijativom omogući donošenje kvalitetnijih i boljih odluka za građane Vojvodine“, rekao je Kostreš i izrazio nadu da će koalicioni partneri na pokrajinskom nivou podržati ideju LSV-a.
On je dodao je da pokrajinski zavod za statistiku ne bi trebalo da bude paralelna institucija u odnosu na Republički zavod, već da mu pomogne u boljoj i kvalitetnijoj obradi statističkih podataka.
Kostreš je rekao da će LSV uputiti predlog koalicionim partnerima, nakon čega bi se ta tema mogla naći pred poslanicima Skupštine Vojvodine do kraja godine, što bi stvorilo uslove za početak rada pokrajinskog zavoda za statistiku do sredine 2011. godine.
„Sredstva za rad pokrajinskog zavoda za statistiku nisu predviđena budžetom Vojvodine za ovu godinu, ali sam siguran da bi pokrajina to mogla da finansira“, rekao je Kostreš.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga