Potreban izdavač za kuvar za decu sa autizmom

Kuvar "Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina)“ sadrži 70 recepata, a obogaćen je i ilustracijama Aleksandra Buncića

04. jan 2018

Prvi kuvar u Srbiji koji je namenjen deci sa autizmom nedavno je napisan, ali još uvek nije u prodaji, jer još uvek nema izdavača, kazala je autorka tog kuvara Jasenka Lazić, koja duže od decenije radi sa decom sa razvojnim smetnjama.

“Roditelji sa kojima sam u kontaktu su tražili od mene, kao stručnjaka i zaljubljenika u zdravu ishranu, da im pomognem oko izbora jela koja bi deca mogla da jedu. Tada sam shvatila da ovakav kuvar još ne postoji kod nas i posvetila sam se njegovom pravljenju”, ispričala je Jasenka Lazić za sajt Univerzitetski odjek.

Jasenka Lazić je reedukatorka psihomotorike i defektološka dijagnostičarka, koja radi sa decom sa razvojnim smetnjama, decom iz spektra autizma i psihomotoričkim razvojnim poremećajem.

Ona je objasnila da su gluten i kazein glavni sastojci na koje su deca sa autizmom alergična pa se ishrana u kojoj se ne svrstavaju gluten i kazein pokazala kao dobro rešenje, jer smanjuje nivo stereotpije, poboljšan je kvalitet sna, crevna flora je stabilizovana, koncentracija i mogućnost usmerene pažnje su povećane, motivacija je uključena, organizam je pročišćen i spreman za dostizanje razvojnih nivoa.

Kuvar „Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina)“ sadrži 70 recepata, a obogaćen je i ilustracijama Aleksandra Buncića.

Majka dvoje dece sa razvojnim poteškoćama Tamara Pilipović kazala je za Univerzitetski odjek da ova knjiga, osim što je zanimljiva, umnogome olakšava dan roditeljima.

“Konačno je razbijen mit o tome da je zdrava hrana neukusna. Najbolje od svega je što i dete može biti uključeno u pripremu obroka. Nisam ljubiteljka klasičnih kuvara, pa mi je ovo pravo otkrovenje. Razigrano, ukusno, zdravo i potrebno iznad svega”, kazala je Tamara Pilipović.

Univerzitetski odjek je sajt koji uređuju studenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a projekt je podržala Ambasada SAD u Beogradu.

(Autonomija/Univerzitetski odjek

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga