Potpisan Sporazum o udruživanju regija koje povezuje reka Tisa

Sporazum je institualizacija rada na projektima od kojih će imati koristi građani

12. maja 2016

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor potpisao je danas u mađarskom gradu Solnoku Sporazum o međuregionalnom združivanju teritorijalnih samouprava na području sliva reke Tise.

Sporazum su potpisali i najviši predstavnici županija i teritorijalnih samouprava iz Mađarske, Rumunije i Ukrajine, preneo je Biro za informisanje.

Namera predstavnika regija kroz koje prolazi reka Tisa je da se i formalno bliže povežu i udruže snage na ostvarivanju ciljeva kao što su borba sa klimatskim promenama, unapređivanje privrede i podsticanje ulaganja, saobraćaja i turizma, vodoprivrede i zaštite životne sredine.

„Zajedničko delovanje dodatno jača potreba inkluzije ovog područja, očekivanje Evropske unije u oblasti usklađenog privređivanja vodnim resursima i povezivanje s Dunavskom strategijom“, navodi se u tekstu potpisanog Sporazuma.

Pastor je istakao da ova regionalna saradnja, pored odbrane od poplava i suše, pruža mogućnosti za razvoj turizma, infrastrukture i otvaranje novih radnih mesta.

„U okviru Dunavske strategija, Tisa kao reka ima posebnu težinu a Sporazum je institualizacija rada na projektima od kojih će prvenstveno građani ovog područja imati korist“, rekao je Pastor.

Dodao je da je Sporazum 23. februara 2016. podržan jednoglasno u Skupštini Vojvodine, bez obzira na političku pripadnost i što je time „zajednički interes stavljen ispred partijskog“.

U Sporazumu je istaknuto i zalaganje za osnivanje evropske teritorijalne korporacije (EGTC) „Ekoregija Tisa“, kao okvir zajedničkog delovanja, a pripreme, pribavljanje dokumentacije i dozvola, kao i osnivanje, trebalo bi da budu obavljeni do kraja 2018. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga