Potpisan sporazum o finansijskoj pomoći zaposlenima na RTV-u

Plate zaposlenih u RTV-u zamrznute su duži niz godina

16. apr 2019

Svi sindikati na Radio-televiziji Vojvodina potpisali su danas sa generalnim direktorom Miodragom Koprivicom sporazum koji će omogućiti da svim zaposlenima do kraja godine bude isplaćena finansijka pomoć u ukupnom iznosu od 40.000 dinara.

Do potpisivanja sporazuma došlo je nakon inicijative Sindikata “Nezavisnost” JMU RTV koja ima za cilj da ublaži težak materijalni položaj većine zaposlenih čija su mesečna primanja znatno ispod republičkog proseka.

U ovom sindikatu naglašavaju da je inicijativa za potpisivanje sporazuma inicirana još decembra prošle godine, a da je do njene realizacije došlo nakon višemesečnih pregovora, delom prouzrokovanih i zbog nerazumevanja jednog dela menadžmenta.

Na kraju je generalni direktor ipak doneo odluku da potpiše sporazum koji predviđa isplatu pomoći u tri mesečne rate – u aprilu, avgustu i novembru, navode u Sindikatu “Nezavisnost”. To znači da će poslodavac za oko 1.200 zaposlenih ove godine izdvojiti dodatnih 48 miliona dinara.

Ovaj sporazum utvrđuje visinu i način isplate jubilarne nagrade za Dan RTV-a u 2019. godini, tokom koje se obeležava 70 godina Radio Novog Sada. Pravo na isplatu jubilarne nagrade imaju osobe koje su u momentu isplate u radnom odnosu u RTV-u.

Plate zaposlenih u RTV-u zamrznute su duži niz godina. Plate su u međuvremenu novembra 2014. umanjene za 10 odsto kada je stupio na snagu Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava. Od početka ove godine, kada je zakon delimično izmenjen, zaposlenima u RTV-u i RTS-u vraćeno je pet odsto umanjenog iznosa.

Zbog različitog tumačenja Zakona Sindikat “Nezavisnost” u oba javna medijska servisa podneo je tužbe nadležnim sudovima jer smatra da ovo zakonsko rešenje nije trebalo da bude primenjeno u RTV-u i RTS-u pošto je udeo javnih sredstava u ukupnim prihodima ovih medija manji od 50 odsto.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga