Potpisan Protokol o saradnji Vojvodine i Tuzle

Naše privrede su kompatibilne

21. jan 2014

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, potpisali su danas u Tuzli Protokol o saradnji koji se odnosi, pre svega na privrednu i poljoprivrednu razmenu, ali i saradnju u svim oblastima u kojima ova dva regiona imaju nadležnosti.

Kako je preneo Biro za informisanje Vlade Vojvodine, saradnja će, osim privrede i poljoprivrede, podrazumevati i unapređenje zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, naučnih istraživanja, a odnosiće se i na različite programe razvoja.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je kazao da je jačanje prekogranične saradnje sa Tuzlanskim kantonom posebno važno, jer je za programe prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine za period od 2014. do 2020. godine namenjeno 15 miliona evra.

„Naše privrede su kompatibilne, i ako uzmemo u obzir da je izvoz iz Vojvodine u Bosnu i Hercegovinu 486 miliona dolara, a uvoz 103 miliona dolara, jasno je da je i do sada trgovinska saradnja bila veoma intenzivna“, kazao je Pajtić.

Pajtic Tuzla

Dobrosusedska saradnja

Pajtić je podsetio da je Vojvodina izuzetno uspešna u privlačenju sredstava iz IPA programa, s obzirom na činjenicu da je od ukupnih sredstava koja su bila namenjena Srbiji u prethodnom periodu, više od 87 odsto realizovano upravo u Pokrajini.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević kazao je da će intenziviranjem prekogranične saradnje i zajedničkim nastupom na konkursima EU, obe regije imati veću šansu za iskorišćavanje sredstava.

Na današnjim sastancima u Tuzli učestvovali su i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga