- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Potencijal biomase u Vojvodini značajan ali neiskorišćen

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković izjavio je danas da je Vojvodina zavisna od uvoza, jer između 55 i 60 odsto energenata ne potiče sa njene teritorije i založio se za veće korišćenje obnovljivih izvora energije iz domaćih resursa i za primenu mera energetske efikasnosti.

,,Potencijal za proizvodnju biogasa na području Vojvodine korišćenjem stajnjaka iz stočarske proizvodnje, uz dodatak supstrata energetskih useva, kao što je silaža kukuruza, kojih na području Vojvodine ima u dovoljnim količinama – veoma je značajan”, rekao je Stanković na međunarodnoj konferenciji o promovisanju obnovljivih izvora energije, koja je održana u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

On je ocenio da će se bolji uslovi za razvoj biogas postrojenja steći kada na snagu stupi Uredba o podsticajnim cenama za otkup električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, što je najavljeno iz resornog ministarstva.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin rekao je da je energetska efikasnost šansa za domaći privredni razvoj, ali je dodao da mnoge evropske zemlje tu šansu mnogo bolje koriste.

“Vojvodina je region bogat biomasom, ali imamo slučajeve kada gore polja i time se uništavaju ogromni energetski resursi”, kazao je Vasin.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!