Posvađali se DS i SVM

– Nakon ovoga sve je otvoreno i svedoci smo formiranja nove koalicije u gradu
– rekao je za „Dnevnik“ predsedni…

26. juna 2009

ds.jpg– Nakon ovoga sve je otvoreno i svedoci smo formiranja nove koalicije u gradu
– rekao je za „Dnevnik“ predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor neposredno nakon što su odbornici njegove stranke napustili osmu redovnu sednicu subotičkog parlamenta.
Razlog za taj potez bio je naknadno uvršćavanje u dnevni red tačke koja se tiče imenovanja direktora Društva s ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“, što su u SVM-u ocenili kao direktno kršenje koalicionog sporazuma, uz napomenu da nije u pitanju imenovanje direktora nego „čime će se to preduzeće baviti“. Nakon što su odbornici Koalicije „Za evropsku Suboticu“ (u kojoj većinu ima Demokratska stranka), podržani glasovima DSS-a, SPS-a i SRS-a, ovu tačku ipak uvrstili u dnevni red, predsednik Skupštine grada Jene Maglai i svi odbornici SVM-a napustili su sednicu. U telefonskoj izjavi za „Dnevnik“ Ištvan Pastor je novom koalicijom nazvao odbornike Koalicije „Za evropsku Suboticu“ i DSS-a, demantujući da je o tome i ranije imao saznanja. Komentarišući dalju sudbinu dosadašnje lokalne koalicije s DS-om, Pastor je rekao da „tek predstoje razgovori”.
Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić ocenio je da razloga da odbornici SVM-a napuste sednicu nije bilo, jer je, kako kaže, predlog u istom obliku i pre sazivanja sednice dostavio predsedniku Skupštine grada. Po njegovim rečima, to je bilo nužno da bi se priča oko „Parka Palić“ otkočila, te da bi direktor imao mogućnosti da preduzeće registruje.
– Dopuna dnevnog reda nije stavljena bez najave. I u subotu smo pokušali da razgovaramo na ovu temu, pošto smo pre toga nekoliko puta davali vrlo jasne naznake da je neodrživo da godinu dana trpimo kritike, pre svega ja, za sve što se događa ili ne događa u gradu. S druge strane, iza scene imamo veliki broj problema kada je reč o „Parku Palić” – rekao je Vučinić, dodajući da se nada vrlo brzom nastavku razgovora s dosadašnjim koalicionim partnerima.
On je, komentarišući izjavu Ištvana Pastora, rekao da DS nikada nije otvarao pitanje koalicije.
– Uostalom, ovo i nije pitanje koalicije, nego stanja u kojem smo već dugi niz meseci. Da je pitanje koalicije, onda bi odbornici DS-a napuštali sednicu pre nego što se imenuju kadrovi koje predlaže SVM i pre nego što se izglasaju tačke koje oni predlože. Onda bismo i mi, recimo, uslovljavali grad i političku scenu time da nećemo da izglasamo ugovor o servisiranju „Vodovoda“, jer je to firma u kojoj SVM dominira. Ali, to nije pristup i nije način, i mi smo sa svoje strane dokazali da umemo da poštujemo koaliciju i sve delove koalicionog sporazuma – rekao je Saša Vučinić.

Tomini uz Pastorove

Odmah nakon što su odbornici SVM-a juče napustili sednicu, pridružili su im se i kolege iz Srpske napredne stranke. Šef te odborničke grupe koja u Skupštini grada broji sedam odbornika, Gojko Radić rekao je da ne želi da učestvuje „u svađama pozicije”, posebno zbog toga što, nakon što su odbornici SVM-a napustili sednicu, nije data pauza.
– Pre nego što materijal dođe pred Skupštinu, odgovorni i ozbiljni ljudi sednu i dogovore se, ma koliko to bilo praćeno neslaganjem. Nakon ovoga, očito je da postoji većina koja nije dobila legitimitet u ovom parlamentu, ali to je posledica činjenice da su onome ko je na vlasti sva sredstva dozvoljena. Ali, isto je tako očito da koalicija koja je okupljena oko DS-a, nema više od 33 odbornika i ne znam kako se na taj način može voditi subotička skupština – rekao je Radić.

Zvonko Bogdan počasni građanin

Nakon što su odbornici SVM-a i SNS-a napustili jučerašnju sednicu, 36 preostalih odbornika dela vlasti i dela opozicije za vrlo kratko vreme usvojilo je svih 25 tačaka dnevnog reda, među njima i imenovanja Gorana Gabrića za direktora „Parka Palić“. Osim toga, odbornici su bez ikakvih ozbiljnijih rasprava usvojili i donošenje odluka o izradi planova detaljne regulacije za mesne zajednice „Prozivka“ i Bajmok, kao prvog prigradskog naselja za koje je izrađen plan. Takođe, odbornici su juče usvojili i odluku da ovogodišnje zvanje „Počasni građanin“ pripadne književnom istoričaru, leksikografu i piscu iz Zagreba dr Anti Sekuliću i estradnom umetniku Zvonku Bogdanu.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga