- Autonomija - https://www.autonomija.info -

„Postojala genocidna namjera – to nikad do sada nije rečeno“

Dženana Karup-Druško, urednica portala Avangarda.ba, i Izabela Kisić, izvršna direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije komentarisale su prvostepenu presudu Ratku Mladiću, bivšem generalu Vojske RS.

„Sudsko vijeće je reklo da je postojala genocidna namjera, ali je reklo da nije počinjen genocid u ostalih šest opština, jer po broju ljudi koji su nastradali – nisu mogli reći da se radi o genocidu“, kazala je Karup-Druško.

„Ovo je prvi put da se pojavi ovakva rečenica u presudi. U odnosu na presudu Karadžiću je iskorak, pozitivno – jer nikada do sada nije rečeno. To je bitno, jer tužiteljstvo može uraditi dobru žalbu na taj dio presude“, ocijenila je.

Kisić je kazala da kazna doživotnog zatvora za Mladića zadovoljava porodice žrtava.

„Presuda je pokazala kakav je bio karakter rata, i šta su bili ciljevi srpskih snaga u BiH. Bez obzira je li nazvano genocidom, cilj je bio uklanjanje muslimana i Hrvata na najsvirepiji način, ubistvima, mučenjima, progonima. Vidi se ostvarivanje šest strateških ciljeva. Zabrinjava me što je ostalo danas – i stačne težnje i prijetnje da će se RS otcijepiti, i pripojiti Srbiji – što je bio strateški cilj“, kazala je Kisić.

Ona tvrdi da se pokušava sakriti istina.

„Protiv ovakve presude ne možete ići. To je nemoguće demantovati. To jeste cilj, da se sve stavi pod tepih i da trebamo ostaviti prošlost“, kazala je Kisić, komentarišući odnos medija u Srbiji prema presudi Mladiću uz dodatak: „U budućnost ne možemo, ako nismo svjesni prošlosti“.

„Srbija bježi od svega, od činjenica, presuda, Haaga, suočavanja s prošlošću. Reakcije iz Beograda su očekivane – imaju kontinuitet“, izjavila je Karup-Druško.

„Zanimljivo, Vučić je istupio danas, i imao je jasnu izjavu. Podsjetit ću, da Haški tribunal utvrđuje individualnu odgovornost. S druge strane, svjedoci smo da Vučić i Dodik govore o kolektivnoj odgovornosti. Zamislite da mi to iz Sarajeva kažemo, da presuda Mladiću znači presudu cijelom srpskom narodu – pa imali bismo haos“.

Kisić je dodala: „Elite Srbije nas guraju u kolektivno odgovornost. sakrivanjem zločina, to je nastavak ratne politike i to mora da se promijeni. Samo prihvatanjem istine i činjenica ka pomirenju, od toga zavisi kako ćemo se ponašati u savremenoj politici. Kako ćemo graditi odnose. U presudi ima puno informacija o ulozi Srbije, kako je Vojska JNA prešla u Vojsku RS, uloga Miloševića…To treba da se istražuje i objašnjava građanima“.

Karup-Druško je dodala da se „ne može selektivno pamtiti“. Utvrdila je da je Haag uspostavio dobru praksu, jer je to prvi krivični sud, koji je doprinijeo međunarodnom pravu. I Karup-Druško i Kisić su istakle kako domaći sudovi ne mogu nastaviti dobru praksu koju je upostavio Haag.

„Presuda Mladiću znači da je stvorena prilika za suočavanje koje smo propustili sa prethodnim presudama i suđenja Slobodanu Miloševiću“, istaknula je Kisić.

Haški tribunal je izrekao doživotnu kaznu zatvora za bivšeg komadanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića. U prvostepenoj presudi Ratko Mladić je osuđen po 10 tački optužnice, između ostalog i za genocid počinjen u Srebrenici.

Mladić je osuđen za progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

(N1)

 

Podelite ovu stranicu!