Postmoderna u Vojvodini

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu predstavlja od 11. januara studijsku izložbu “Postmoderna u Vojvodini (1976-1990)”

08. jan 2013

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu predstavlja od 11. januara studijsku izložbu “Postmoderna u Vojvodini (1976-1990)” autorke i kustoskinje Svetlane Mladenov koja istražuje događaje, pojave i ličnosti koje su doprinele ukupnoj umetničkoj atmosferi devete decenije 20. veka u Vojvodini.

Među njima su Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture, Simpozijum skulpture u terakoti Terra, Laslo Kerekeš, Milenko Prvački, Dušan Todorović, Branislav Petrić, Slobodan Kojić, Miroslava Kojić, Mladen Marinkov i drugi.

Prema navodima Svetlane Mladenov, bogat umetnički život u devetoj deceniji 20. veka u Vojvodini zahteva da se taj period detaljnije istraži. Razvijen umetnički sistem u kojem nije postojala stroga podela na centar i periferiju doprineo je da se i manji vojvođanski gradovi nametnu ozbiljnim likovnim programom i pozicioniraju kao važna uporišta vojvođanske umetničke scene.

Tokom 80-ih godina osnivale su se velike likovne manifestacije i simpozijumi, formirale i popunjavale kolekcije umetničkih dela u novosadskoj i lokalnim vojvođanskim galerijama savremene umetnosti.

Slikarstvo i skulptura bivaju vodeći likovni mediji tog perioda, a nova ekspresija, inspirisana italijanskom transavangardom, nemačkim “novim divljim mladima” i vojvođanskim kontinuitetom emotivnog umetničkog diskursa, vodeći pravac, navela je Svetlana Mladenov.

Izložba će biti otvorena u MSUV do 11. februara.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga