Postizborno-predizborni cirkus

Opasne priče o "izbornim krađama"

10. maja 2012

Ne zna se šta je gore: to da su oni koji optužuju vlast za „krađu izbora“ u pravu ili da namerno/slučajno iznose neistine.

Ako se desila „krađa izbora“, onda je to nešto najstrašnije što Srbiji u ovom trenutku može da se desi, ali isto tako strašno je ako političari takve optužbe iznose bez argumenata i provere, zarad jeftinih političkih poena. Ovo prvo nas vodi u duboku političku krizu sa neizvesnim ishodom, a ovo drugo kazuje da su neki političari spremni na sve u ovom postizborno-predizbornom interegnumu. Ostaje nejasno na koji način je izvedena „krađa izbora“ ako se zaista i desila.

„Autonomija“ vam hronološkim redosledom donosi vesti o „krađi izbora“:

Pastor:  Žestoko smo pokradeni na izborima, podrška Tadiću dovedena u pitanje

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor saopštio je danas da će zbog toga što su, kako je rekao, žestoko pokradeni na izborima 6. maja, zatražiti da se rezultati izbora na svim nivoima preispitaju.

– Nešto se desilo između momenta davanja glasova i momenta prebrojavanja glasova. Mi smo 24 ili 48 sati od momenta zatvaranja izbornih mesta do sinoć izgubili jednu trećinu, odnosno blizu 30.000 glasova. Želimo da dobijemo odgovor kako je to moguće – zapitao je Pastor na konferenciji za novinare.

Lider SVM tvrdi da kao predsednički kandidat nije dobio 91.400 glasova kao što je bilo objavljeno, nego 63.262 glasa, navodeći da su u momentu kada je objavljen ovaj rezultat džakovi sa listićima iz Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša i Kanjiže „još bili u Subotici“.

– Što se republičke liste tiče, kako je moguće da smo od zatvaranja biračkih mesta pa do juče sa 95.375 glasova koji su vredeli sedam mandata spali na 67.841 glas koji danas vrede pet mandata? Kako je to moguće? – upitao je Pastor.

On je takođe postavio pitanje rezultata na pokrajinskim izborima, navodeći da je na uzorku od oko 20 odsto SVM osvojili 6,40 odsto glasova, a sa 100 odsto obrađenih biračkih mesta osvojio 6,15 odsto.

Lider SVM-a je takođe zapitao kako je moguće da ta stranka u Subotici dobije nepunih 16.000 glasova i da „našsi birači na pet lista glasaju na svakoj sasvim različito“.

Pastor je upitao i „kako je moguće da u Senti SVM dobije lokalne izbore, a da on izgubi u predsedničkoj trci od Borisa Tadića ili da u Bajmoku na izborima za Mesnu zajednicu dobijemo 500 glasova više nego što smo u istom tom Bajmoku dobili na lokalnim izborima“.

On je istakao da ništa od objavljenih rezultate neće prihvatiti, jer izražava ozbiljnu sumnju i zatražio da se glasanje preispita.

Pajtić: Naučna fantastika

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić smatra da su tvrdnje Saveza vojvođanskih Mađara da im je na izborima pokradeno 30.000 glasova neverovatne, ali da ukoliko je bilo zloupotreba, odgovorni treba da snose posledice.

”To mi zvuči kao naučna fantastika da se ukrade toliki broj glasova, jer u svakom biračkom odboru nalaze se predstavnici svih stranaka”, rekao je Pajtić za TV B92 i dodao da svako ko je vršio zlouopotrebe na biračkom mestu treba da bude kažnjen.

Pajtić je kazao da su građani u Vojvodini različito glasali na različitim nivoima, pa je tako, kako je naveo, pokrajinska lista demokrata imala svega četiri odsto manje podrške nego republička, iako su na republičkoj bili i LSV i SDPS Rasima Ljajića.”To bi značilo da bi naša republička lista trebalo da bude 13 puta veća od pokrajinske, ali ljudi su različito glasali na različitim nivoima”, rekao je Pajtić.

On je dodao da polovina mađarskog biračkog tela glasa za mađarske, a polovina za građanske stranke, što govori i činjenica da je DS osvojila apsolutnu većinu u Adi, a slično je i u Senti i Kanjiži, gde je većinsko mađarsko stanovništvo.

Dragišić: Tražićemo ponovno brojanje glasova

Predsednik Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić najavio je danas da će nakon zvanično objavljenih rezultata izbora tražiti ponovno prebrojavanje glasova. On je izjavio da je tokom nedavno održanih izbora došlo do „veće izborne krađe nego za vreme Miloševića 1996. godine“.

Nikolić traži poništavanje izbora

Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi izbore trebalo „oboriti“ i da Demokratska stranka zbog organizovanja izborne krađe više ne bi trebalo da nastupi ni na jednim izborima.

„Uhvatili smo ih u krađi glasačkih listića i dokazaćemo zašto nismo pobedili sa 15 odsto razlike, koliko je otprilike naša snaga“, rekao je Nikolić u Domu omladine u razgovoru sa mladima.

Nikolić je optužio vlast da je u birački spisak dopisala 500.000 nepostojećih i mrtvih jer oni ne mogu da se bune, a onda „zaokružila“ njihove glasove.

Tadić odbacio tvrdnje o izbornoj krađi

Predsednički kandidat Demokratske stranke (DS) Boris Tadić rekao je danas u Prokuplju da su tvrdnje o izbornoj krađi „podmetanja“ i da će uprkos tome pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora.

„Naši politički protivnici pokušavaju ovih dana da talasaju Srbijom i da jedne regularne izbore pretvore u takozvani preokret. Oni sada nama žele da pripišu sve ono što je njima bilo primereno, a to se u psihologiji zove projekcija“, kazao je Tadić građanima u centru Prokuplja i kazao da će bez obzira na sva takva podmetanja pobediti na izborima.

„Oni bacaju blato na moje lice, a blato se sliva sa njihovih lica već 20 godina, jer su ga sami okaljali svojim rečima i zlim delima koja su činili i zlim namerama kojim prizivaju agresiju na naše ulice i trgove“, naveo je kandidat DS.

Tadić je dodao da nije svejedno ko će biti predsednik države u narednom mandatu i da je ta odluka od najveće važnosti.

„Presudno je ko će biti predsednik Srbije u budućnosti, jer od tog čoveka će mnogo zavisiti i od toga koliko je odgovoran i kakve odluke donosi“, rekao je on.

Tadić je kazao da je veoma bitno i „šta je taj čovek radio i govorio u prošlosti, jer se sve to meri u međunarodnim odnosima“.

LDP sumnja u regularnost izbora u Vojvodini

Potpredsednik Liberalno demokratske partije (LDP) i šef vojvođanskog odbora te stranke Dušan Mijić izrazio je sumnju u regularnost pokrajinskih izbora, ali i izbornih rezulatata u celini i ocenio da „od 5. oktobra 2000. nije bilo ovakave konfuzije oko izbora“.

Mijić je na konferenciji za novinare rekao da je bilo „puno nejasnoća i nelogičnosti u izveštajima izbornih komisija i različitih obračuna glasova“ i naveo da je rezultat koalicije Preokret na pokrajinskim izborima smanjen za oko 2.500 glasova u konačnom izveštaju Pokrajinske izborne komsije.

Izborni štab LDP-a je novinarima dostavio izvode sa izbornim rezultatima koje je PIK imao juče ujutro, prema kojima je na osnovu 99,7 odsto obrađenog biračkog tela, koalicija Preokret imala oko 2.500 glasova više u odnosu na konačne rezultate objavljene nekoliko sati kasnije.

Prema tom izvodu, Ujedinjeni regioni Srbije su juče ujutro imali 5.835 odsto glasova više, na osnovu čega je toj koaliciji pripadalo četiri mandata, dok je po konačnim izveštaju PIK-a URS ostao ispod cenzusa.

„Imamo opravdanu sumnju u regularnost izbora i zatražili smo objašnjenje za prigovore koje smo uložili, a koji nisu ni razmatrani u zadatim rokovima. Ovakvu konfuziju oko izbora nismo imali od 5. oktobra, jer četiri dana nakon izbora ne možemo da kažemo kako su oni prošli”, rekao je Mijić.

Dodao je da su sumnje u regularnosti izbora povećane time što i neke druge stranke ukazuju na neregularnosti u izbornom procesu.

PIK je danas demantovala da je došlo do bilo kakvih nepravilnosti tokom brojanja glasala i navela da su juče objavljeni razultati, po kojima su LDP i URS ostali ispod izbornog cenzusa, za PIK konačni.

Šef pokrajinskog izbornog štaba LDP-a Goran Hadžajlić najavio je da će stranka insitirati na odgovorima na prigovore koje je uputila i da će „ići i do Ustavnog suda, ukoliko bude potrebno“.

On je pozvao novosadsku policiju da saopšti imena osoba koje su u Novom Sadu uhapšene zbog pokušaja kupovine glasova i da objavi u čije ime i za koga su ti glasovi kupovani.

(Beta/Tanjug/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga