- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Postignut dogovor o formiranju nemačke vlade

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate postigli su jutros posle maratonskih pregovora dogovor o formiranju vladajuće koalicije, prema kojem bi socijaldemokrate dobile i ministarstvo finansija.

Agencija DPA javila je da će socijaldemokrate dobiti ministarstva spoljnih poslova, rada i finansija, ali se ovo poslednje ministarstvo smatra ulovom pošto je prethodnih osam godina ministar bio Volfgang Šojble iz Demohrišćanske unije (CDU).

Novi ministar finansija bi trebalo da bude gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc.

Poslednje sporne tačke u pregovorima koji su trajali celu noć odnosile su se na raspodelu ministarskih mesta, reformu zdravstva, i ugovora o radu na neodredjeno vreme.

Maratonska runda pregovora kojoj su prisustvovali nemačka kancelarka i šef Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc počela je juče pre podne, i to je trebalo da bude poslednji dan pregovora dve strane, započetih početkom januara.

Dogovor treba još da odobri oko 460.000 člana Socijaldemokratske partije, što bi moglo da traje i više nedelja. Mnogi članovi te stranke su skeptični prema novoj koaliciji s konzervativcima, pošto su posle četiri godine „velike koalicije“ jesenas doživeli katastrofalan poraz na izborima, navodi Asošiejted pres.

Ako članovi SPD-a bdu protiv nove koalicije, Merkel će se suočiti s izborom manjinska vlada ili novi izbori.

Merkel je prethodno pokušala da napravi Vladu s dve manje partije, ali su pregovori propali u novembru, posle čega je lider socijaldemokrata odustao od prethodnog stava da se ne ide opet u „veliku koaliciju“.

Merkel: Koalicioni dogovor je snažna osnova za dobru i stabilnu vladu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je koalicioni dogovor njenih konzervativaca socijaldemokrata snažna osnova za „dobru i stabilnu vladu“.

Merkel je novinarima rekla da će dogovorom nemačka privreda ostati snažna i da će voditi zemlju u budućnost, preneo je Asošijetid pres.

Ona je rekla da je dogovor temelj za dobru i stabilnu vladu, što je potrebno zemlji i što mnogi u svetu očekuju od Nemačke.

Nemačka agencija DPA ocenila je da je Merkel bila primorana na velike ustupke oko podele ministarskih mesta kako bi se došlo do proboja u pregovorima, premda i dalje postoje prepreke.

Dogovor treba da odobre Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel, njen manji partner bavarska Hrišćansko-socijalna unija i članstvo Socijaldemokratske partije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!