Posthumno odlikovati Srđana Aleksića

Bosanskohercegovački Demokratski omladinski pokret uputio je inicijativu Predsjedništvu BiH i Miloradu Dodiku da se Srđan Aleksić odlikuje u skladu sa zakonima o odlikovanjima BiH i RS-a

04. mar 2012

Demokratski omladinski pokret uputio je inicijativu Predsjedništvu BiH i Miloradu Dodiku kao predsjedniku RS-a da se Srđan Aleksić odlikuje u skladu sa zakonima o odlikovanjima BiH i RS-a.

Inicijativa se odnosi na to da Predsjedništvo BiH posthumno Srđanu Aleksiću dodjeli Orden slobode Bosne i Hercegovine, koji je predviđen za djelo hrabrosti, a definiran u Zakonu o odlikovanjima BiH.

Isto se odnosi i na inicijativu koja je upućena u kabinet predsjednika RS-a Milorada Dodika, da se Srđanu Aleksiću dodjeli odlikovanje Krst milosrđa koji je predviđen za djelo spašavanja ljudskih života i hrabrosti.

Demokratski omladinski pokret je organizacija koja okuplja mlade iz cijele BiH, te smatraju da je djelo spašavanja ljudskog života u najtežim vremenima, putokaz koji treba slijediti, a Srđan Aleksić se žrtvovanjem svog života za spašavanje tuđeg, može svrstati u najveće heroje najtežih dana ove države.

Nadamo se da će Predsjedništvo BiH i predsjednik RS-a ramatrati ovu inicijativu, posebno uzimajući u obzir što je upućena na osnovu zakonskih akata i u skladu da njima, te da će građani BiH a posebno mladi ljudi slijediti ideju Srđana Aleksića a to je poštivanje dostojanstva i života svakog čovjeka, bez obzira na nacionalnost ili vjeru.

(Fena)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga