Poštanska štedionica preuzima Razvojnu banku Vojvodine?

Razvojna banka Vojvodine ima oko 80.000 deponenata

03. apr 2013

Vlada Srbije odlučivaće sutra o predlogu da Poštanska štedionica preuzme depozite Razvojne banke Vojvodine.

„Dogovor je da republička vlada sutra odobri preuzimanje depozita Razvojne banke Vojvodine. Ukoliko se to ne dogodi bili bi u problemu, jer je to jedan od uslova da bi bili zbrinuti klijenti te banke koja prestaje da postoji od iduće nedelje“, rekao je Beti sekretar za finansije u Vladi Vojvodine Zoran Radoman.

On nije želeo da kaže koja banka će preuzeti depozite Razvojne banke, navodeći da će o tome odlučiti Vlada Srbije.

Ukoliko Vlada Srbije sutra odobri preuzimanje depozita Razvojne banke, o tome će se, kako je rekao Radoman, odmah izjašnjavati i Vlada Vojvodine, kao jedan od akcionara banke.

Očekuje se da će svi osigurani i neosigurani depoziti Razvojne banke biti preneti u Poštansku štedionicu u subotu, 6. aprila, kako bi klijenti ugašene banke mogli već od ponedeljka da raspolažu svojim novcem. Na isti način je Poštanska štedionica krajem oktobra 2012.
godine prezela depozite Nove Agrobanke, formirane nakon što je Agrobanka otišla u stečaj.

Vlada Srbije će odlučivati i o isplati otpremnina za radnike Razvojne banke Vojvodine, jer, najverovatnije, Poštanska štedionica neće preuzimati ni poslovnice ni radnike te banke.

Poštanska štedionica ima jednu filijalu u Novom Sadu u okviru koje ima 19 ekspozitura i jedan šalter.

Vlade Srbije i Vojvodine potpisale su krajem prošle godine sporazum koji je predviđao da status Razvojne banke Vojvodine bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku i Razvojni fond Vojvodine.

Sporazumom je planiran prenos aktive i pasive Razvojne banke na onu banku koja ponudi najbolje uslove za prenos, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

Razvojna banka Vojvodine ima 110 miliona evra osiguranih depozita, blizu 100 miliona evra neosiguranih depozita i oko 80.000 deponenata.

Vlada Vojvodine poseduje 62,5 odsto akcija Razvojne banke, a Republika Srbija 23,5 odsto akcija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga