Poslovni prostor optužio Društveni centar da šteti gradu

Aktivizam nepoželjan u Novom Sadu

10. okt 2014

Svi korisnici javnih prostora moraju imati regulisan odnos sa Poslovnim prostorom o korišćenju i plaćanju zakupa, saopšteno je danas iz tog javnog preduzeća. Aktivisti Društvenog centra u Novom Sadu najavili su protest za subotu, 11. oktobar u dvorištu zgrade u kojoj se taj centar do nedavno nalazio, u znak protesta protiv njegovog, kako tvrde, nelegalnog zatvaranja.

U pismenom odgovoru RTV-u iz Poslovnog prostora navodi se da su aktivisti samovoljno ušli u objekat koji poseduje grad, odnosno Poslovni prostor.

U tom JP ocenjuju da aktivisti Društvenog centra takvim ponašanjem nanose štetu i tom preduzeću i gradu.

U pismenom odgovoru iz Poslovnog prostora navodi se još i da nikome ne daju pravo da samovoljno ulazi u neki prostor i da su postupali u cilju zaštite svojih prava i imovine i da će to činiti i ubuduće.

Aktivisti Društvenog centra su tužili Poslovni prostor jer im je ovo javno preduzeće 21. avgusta zapečatilo prostorije.

Aktivisti su preko društvenih mreža najavili da će nastaviti svakodnevno da se okupljaju i na različite načine demonstriraju svoje nezadovoljstvo. Oni su poručili da je njihov jedini zahtev vraćanje prostorija Društvenog centra onima koji su ga stvorili.

Oni su istakli da su izbačeni iz objekta bez ikakvog prethodnog upozorenja ili pokušaja dijaloga.

„Smatramo da su na taj način ugrozili prava koja smo stekli kao neformalna grupa koja je za dve godine uspela da od ruine stvori funkcionalan prostor“, poručili su oni.

Oni su naveli i da su, pre tužbe, pokušali da kontaktiraju predstavnike Poslovnog prostora u nameri da se dođe do prihvatljivog rešenja.

„Nakon toga smo pokrenuli tužbu i tek tada nam se obraćaju sa ponudom o zakupu koja ne samo što je nerealno visoka, već se i odnosi na prostor koji mi uopšte ne želimo. Poređenja radi, ponuđena cena zakupa dvostruko premašuje cifre koje za zakup plaćaju komercijalni klubovi u Kineskoj četvrti“, ukazali su aktivisti.

(RTV, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga