Poslednji poziv izbeglicama za povratak u BiH

Predstavnici državnih i entitetskih institucija Bosne i Hercegovine pozvali su danas osobe koje su izbegle iz te dr…

25. jan 2013

Predstavnici državnih i entitetskih institucija Bosne i Hercegovine pozvali su danas osobe koje su izbegle iz te države a žive u Srbiji da se prijave na javni poziv za povrataku BiH i za obnovu porušenih kuća, pošto je to poslednja prilika da reše svoj problem na zadovoljavajući način.

Oni su na konferenciji za novinare u Novom Sadu precizirali da je javni poziv otvoren do 7. februara, ali su kazali da postoji i mogućnost za produženje tog roka.

Sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava BiH Drago Kovač rekao je da je projekat vredan 100 miliona evra i da će njime biti obuhvaćeno ukupno 5.400 porodica.

“To je tek negde oko 10 odsto ukupnih problema koje imamo, jer imamo više od 50.000 zahteva za povratak u prijašnje mesto življenja i obnovu kuća. Ali, ovo je poslednja šansa da se na kvalitetan način reši problem”, naveo je Kovač i dodao da će pomoć iznositi 25.000 evra po porodici.

Podsetio je da je prošlog aprila, na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, međunarodna zajednica obezbedila ukupno 500 miliona evra za rešavanje problema izbeglica, za Srbiju, Hrvatsku, BiH i Crnu Goru.

“To je poslednji pokušaj međunarodne zajednice da kvalitetno reši ovaj problem”, rekao je Kovač.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava BiH Mario Nenadić rekao je da niko neće biti eliminisan sa konkursa ukoliko nema status izbeglice.

“Pa kako će neko nakon 20 godina još uvek imati status izbeglice? Ovo, dakle, nije program namenjen osobama sa statusom izbeglica, već osobama koje su izbegle iz svojih domova”, objasnio je Nenadić.

On je istakao da je u oblasti vraćanja stanarskih prava BiH uglavnom rešila problem, jer je od 225.000 zahteva nerešenih ostalo svega 400.

Ministar za izbeglice u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da je javni poziv otvoren samo za ljude koji se zaista žele vratiti u BiH, a ne za one koji bi da izgrade kuću u toj državi a da nastave živeti u nekoj drugoj.

“Pozivam vas da se javite sa zahtevima, jer više vozova i vlakova nećemo imati, ako ovaj ne iskoristimo”, poručio je Čordaš.

Savetnik predsednika RS Miladin Dragičević rekao je da možda nekome deluje da su sredstva s kojima se raspolaže velika, ali je dodao da stvarne potrebe daleko prevazilaze sredstva koja su na raspolaganju.

Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice Srbije rekao je da Srbija u okviru ovog projekta ima na raspolaganju 332 miliona evra, što će biti dovoljno za rešavanje stambenog problema za 16.700 porodica.

On je naveo da se 24.000 osobe u Srbiji još uvek nalaze u statusu izbeglica, iako komesarijat “pet ljudi dnevno stavi pod krov”.

Direktor Fonda za izbeglice Vojvodine Radomir Kukobat rekao je da je ova pokrajina posebno zainteresovana za rešenje izbegličkog problema, jer je u njoj utočište pronašlo najviše izbeglih i prognanih osoba.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga