Poslednji dani Gadahijevog režima?

Libijski pobunjenici ušli u Tripoli, odakle se čuju jaki pucnji i eksplozije. Da li se bliži kraj rata protiv Gadafija?

21. avg 2011

Libijski pobunjenici su saopštili da su u saradnji sa NATO-om počeli prvi napad na prestonicu Tripoli, a u gradu su se čuli neobično jaki pucnji i eksplozije, navodi agencija Asošijeted pres pozivajući se na izveštače s lica mesta. Napad na Tripoli počeo je sinoć, nekoliko sati pošto su pobunjenici zauzeli obližnji grad Zavija.

Pucnji iz vatrenog oružja jasno su se čuli u hotelu u kojem odsedaju strani izveštači u Tripoliju, navodi AP, a avioni NATO-a bombardovali su grad posle zalaska sunca i snažne eksplozije su ođekivale libijskom prestonicom.

„Planirali smo ovu operaciju sa NATO-om, našim arapskim saveznicima, našim borcima u Tripoliju i komandantima u Bengaziju“, rekao je šef libijskog Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdeldzalil televiziji Al Džazira. On je dodao da su pobunjenici odlučili da počnu napad na Tripoli 20. dana muslimanskog svetog meseca ramazana, koji je ove godine pao u subotu, u znak sećanja na bitku na Bedru, vođenu za sveti grad Meku 624. godine.

Nekoliko sati pošto su pobunjenici saopštili da su napali Tripoli, državna televizija je emitovala zvučnu poruku libijskog vođe Moamera Gadafija. Gadafi se nije pojavio na televiziji, već je zvučao kao da se javio telefonom i dva puta rekao datum i vreme, kako bi dokazao da govori uživo, napominje agencija AP. On je osudio pobunjenike kao prestupnike koji razaraju Libiju i rekao da ih gone od grada do grada.

„Libijci su želeli miran ramazan, a umesto toga su pretvoreni u izbeglice. Šta smo mi? Palestinci?“, rekao je libijski vođa. Portparol libijske vlade Musa Ibrahim je na državnoj televiziji demantovao da je u Tripoliju izbio ustanak, ali je priznao da je bilo neuobičajenih aktivnosti.

„Naravno da je bilo nekih naoružanih ekstremista koji su pobegli u neke četvrti i bilo je nekih čarki, ali smo to rešili za pola sata i sada je mirno“, naveo je Ibrahim. Navode obe strane nije bilo moguće nezavisno proveriti, napominje agencija AP. Ovo je prvi put za šest meseci ustanka da su libijski pobunjenici napali Tripoli.

Međunarodna vojna intervencija u Libiji počela je 19. marta a komandu nad operacijom je 31. marta preuzeo NATO. Posle dužeg perioda u kojem nijedna strana nije stekla odlučujuću prednost, pobunjenici su proteklog vikenda napali grad Zavija i zauzeli ga posle nedelju dana borbe, a nekoliko sati kasnije objavili su napad na Tripoli.

Komandant vojske u Bengaziju, pukovnik Fadlalah Harun rekao je da su te borbe predstavljale početak operacije Sirena – što je naziv za Tripoli, kao i je napad koordiniran sa NATO-om.

On je televiziji Al Džazira rekao da borci u Tripoliju počeli da se bore u dva dela grada, u četvrti Tadžura, koja se od početka ustanka najviše protivila Gadafiju, i blizu međunarodnog aerodroma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga