Posle sukoba s policijom, pregovori s malinarima

Atmosfera kod Arilja je i dalje uzavrela, policija i dalje sprečava da kolona traktora i vozila nezadovoljnih proizvođača krene put Beograda.prilaze gradovima tog kraja.

02. avg 2011

Dva policijska vozila su prevrnuta, a 27 policajaca povređeno tokom pokušaja malinara da iz Arilja krenu ka Beogradu. U toku pregovori proizvođača sa državom.
Incident se dogodio oko 13.40 časova, kada je više od 1.000 malinara sa oko 200 traktora probilo kordon policije, kazali su u Informativnoj službi MUP-a.
Dalje napredovanje kolone policija je zaustavila u Grdovićima kod Arilja, a blokada je pojačana i pripadnicima Žandarmerije.
Oko 15.30 sati dogodio se novi inicident u kome su povređena dva policajca. Policajci su povređeni kada su ih učesnici protesta kamenovali.

Načelnica Policijske uprave u Užicu Dragica Jevtović rekla je da policija ima naredbu da pusti malinare koji žele peške da prođua kordon, ali da je i dalje zabrenjen prolaz kamionima i traktorima.

Već od 10 časova započelo je okupljanje proizvođača maline u Arilju, nezadovoljnih ovogodišnjom otkupnom cenom, koji su bili rešeni da krenu ka Beogradu. Iako je bilo planirano da u koloni bude preko 500 traktora, organizatori kažu da je policija sprečila veći dolazak proizvođača iz Požege i Ivanjice.
„Mi znamo da treba da bude tržišna ekonomija, ali ovo je klasičan primer dogovorne ekonomije. Da li je to sa tajkunima, da li je to sa hladnjačarima, ili Vladom, uglavnom postoji sumnja, vrlo opravdana“, rekao je Milan Radojičić iz Udruženje „Vilamet“ Ivanjica.

„Zašto mi da ne pokažemo mehanizaciju koja je iz ovog dela Srbije? Da li ovde ima Džon Dira, da li smo se mi previše obogatili od maline, ili ne? Sramota nas je sa čim da odemo do Beograda, ali ipak ćemo stići do Beograda“, poručio je Dragan Bogdanović, iz istog Udruženja.

Proizvođači traže da otkupna cena maline bude 126 dinara, ali domaći stručnjaci smatraju da ministarstvo poljoprivrede ne može uticati na tržišnu vrednost ovog voća. Zbog toga je kao jedno od rešenja država ponudila javna skladišta. Iako je u Arilju za te potrebe predviđeno 900 tona, samo tri proizvođača izabrala su da na ovaj način sačekaju veću cenu maline. Međutim, većina nema poverenje u javna skladišta:

U koloni traktora i vozila, nije bilo proizvođača iz Bajine Bašte, Valjeva. Međutim, organizatori protestnog skupa su rekli da će zbog toga što ih je policija sprečila da dođu traktorima, ipak autobusima doputovati i proizvođači iz Nove Varoši, Prijepolja i Priboja, kako bi zajedno pokušali da stignu do Beograda.

Predsednik Udruženja jagodičastog voća „Vilamet“ u Arilju Duško Nenadić izjavio je ranije danas da je policija onemogućila proizvođačima maline iz zapadne Srbije da krenu u miran protest traktorima u Beograd, pred zgradu Vlade Srbije, jer je blokirala izlaze i Počinju pregovori sa državom
Prema poslednjim informacijama, u Požegi bi uskoro trebalo da započnu pregovori između proizvođača maline sa državnim sekretarom Ljubišom Dimitrijevićem. Atmosfera kod Arilja je i dalje uzavrela, policija i dalje sprečava da kolona traktora i vozila nezadovoljnih proizvođača krene put Beograda.prilaze gradovima tog kraja.
„Poljoprivredni proizvođači nisu huligani“
Dragan Bogdanović, predsednik udruženja proizvođača malina, rekao je jutros da će protest biti miran i da ne vidi razlog da ih policija zaustavi.

„Ne radimo mi blokade, već miran protest. Ne mogu da nam uskraćuju pravo na slobodu kretanja. Ponavljam, radi se o mirnom protestu nezadovoljnih proizvođača maline, koji je najavljen pre 15 dana, povađene su dozvole MUP-a i nema razloga da nas diraju. Ovo su ozbiljni ljudi, poljoprivredni proizvođači, ovo nisu huligani. Tražimo otkupnu cenu od 126 dinara, a da li će dati hladnjačari, država, vlada – oni neka se dogovore. To je prošlogodišnja cena. Zar je sramota što tražimo prošlogodišnju cenu?“, kazao je Bogdanović.

Oglasio se i državi sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević, koji je rekao da ministarstvo ne može hladnjačarima da nametne obavezu da plaćaju otkupnu cenu maline od 126 dinara za kilogram.

„Nama je strašno žao što nema neke direktne komunikacije između hladnjačara i proizvođača malina, s obzirom na to da su oni ipak povezani u procesu proizvodnje. Mešanje države u njihove poslove ne može nikada biti efikasno, niti svrsishodno“, poručio je on.

Hladnjačari, s druge strane, navode da je, zbog zasićenosti evropskog tržišta, u hladnjačama ostalo mnogo prošlogodišnjeg roda i da kilogram maline ne mogu da plate više od 90 dinara, jer još nisu prodali ni prošlogodišnji rod.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga