Posle izbora sanaderizacija Srbije?

Na ovim izborima građani biraju između neuspešne vlasti i neubedljive opozicije

27. apr 2012

Da li se na izborima u Srbiji prodaju lideri ili ideje, da li je kampanja dosadna i prljava, jer evo već više od 20 godina skoro i da nema novih lica na političkoj sceni Srbije i da li nakon izbora u Srbiji možemo očekivati prelivanje fenomena „sanaderizacije” iz Hrvatske?

Politikolog Duško Radosavljević za Dojče vele kaže da se u ovoj kampanji vodi borba oko sigurnih glasača, jer novih nema na horizontu. “Kampanja je dosadna, kada se gleda sa aspekta stanovništva, i dobra je stvar što su političke partije svesne toga da su bile tolio bezobrazne poslednjih godina da ne smeju toliko da izađu pred javnost. Ali, s druge strane, kampanja je i prljava i vidimo da partije idu da zabeleže one svoje takozvane tvrde birače, jer znaju da njih moraju uzeti, pošto nove izgleda neće dobiti na ovim izborima”, kaž Radosavljević.

Kad ćemo iz partokratije u demokratiju?

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda Zoran Stojiljković za naš program kaže da pred građanima baš i nije neki izbor. “Ne treba verovati uopštenim frazama, jer smo mi kao građani više puta razočarani. Zbog toga građani danas cinično kažu da su u situaciji da biraju između neuspešne vlasti i krajnje neubedljive opozicije i alternative”, navodi Stojiljković.

„Čak ni vodeća stranka nije prezala od toga da skrati mandat predsednika Republike, samo da bi se oni izvukli na ovim izborima, odnosno da bi ih on pokrio svojom popularnošću”, smatra Duško Radosavljević.

Zoran Stojiljković se pita kada će Srbija iz partokratije preći u demokratiju. „Da li vršimo ozbiljnu reformu partijske strukture i kada ćemo izaći iz partokratije i pretvoriti se u demokratiju. Odnosno, kada će poslanici prestati da budu marionete koje povlači neko izvan parlamenta?”, navodi on.

Ni građani nisu nevini

Radosavljević smatra da političkom scenom dominiraju ista glavna lica već dvadeset godina. „To su sve lideri koji već dvadesetak godina drže ovu političku scenu pa je očigledno da dok je njima sve bolje, većina stanovništva živi sve gore. Ali, oni od svog velikog ega ne vide probleme stanovnika koji realno žive u ovoj zemlji”, kaže on.

Stojiljković, međutim, kaže da i sami građani učestvuju u podržavanju ovakve političke elite. „To je klijentelizam, odnosno uverenje da ću nešto dobiti ukoliko za nekog glasam. Odnosno da ću to neposredno naplatiti u toj kalkulativnoj vezi sa partijama. Tako da je to nešto što objašnjava naše političko ponašanje”, upozorava Stojiljković.

Duško Radosavljević je još ocenio da Srbiju nakon izbora veoma brzo očekuje fenomen „sanaderizacije”, odnosno krivičnih istraga protiv visokih političkih dužnosnika. Argument za to je, prema njegovim rečima, i u činjenici da je prvo poglavlje koje će EU otvoriti u pregovorima sa Srbijom – vladavina prava.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga