Rusija suspendovala učešće u PS SE

Parlamentarna skupština Saveta Evrope potvrdila je akreditive delegacije Rusije, ali je istovremeno odlučila da suspenduje pravo glasanja ruskih parlamentaraca

29. jan 2015

Rusija će suspendovati učešće u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) do kraja godine pošto je ta organizacija danas odlučila da produži sankcije Rusiji, izjavio je šef ruske delegacije Aleksej Puškov.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope potvrdila je večeras u Strazburu akreditive delegacije Rusije, ali je istovremeno odlučila da suspenduje pravo glasanja ruskih parlamentaraca i pravo Rusije da bude predstavljena u glavnim skupštinskim telima.

Skupština je saopštila da je razlog potvrđivanja akreditiva potreba da se ojača dijalog, a da je odluka o suspenziji „jasan izraz osude“ Rusije zbog „kontinuiranog teškog kršenja međunarodnog prava u vezi sa Ukrajinom“.

„Izlazimo iz PS SE do kraja godine“, rekao je Puškov, prenosi ruska agencija Sputnik.

Puškov je dodao da će Rusija odlučiti o svom članstvu u Savetu Evrope na kraju godine.

„Rusija ostaje član Saveta Evrope pošto je plaćena članarina“, rekao je Puškov i dodao da će saradnja biti nastavljena na nivou vlada.

U Rezoluciji koju je usvojila, Parlamentarna skupština Saveta Evrope suspendovala je, u periodu trajanja zasedanja u 2015. godini, pravo ruskih poslanika da budu imenovani za izvestioce, da budu posmatrači izbora, i da predstavljaju skupštinu u drugim telima Saveta Evrope ili u eksternim telima.

Svih sedam predstavnika Srbije u Parlamentarnoj skupštini glasalo je protiv Rezolucije, koja je usvojena sa 160 glasova za, 42 protiv i 11 uzdržanih.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga