Poslanik podneo ostavku posle antisemitskog govora

"Ne možemo da tolerišemo ni trunku antisemitizma među zidovima parlamenta"

05. apr 2012

Mađarski poslanik iz partije krajnje desnice Jobik, Žolt Barat morao je danas da podnese ostavku, pošto je u parlamentu održao govor koji je ocenjen kao antisemitski.

Barat je u svom govoru kritikovao presudu u dobro poznatom slučaju iz 19. veka u kome je nekoliko Jevreja proglašeno nevinim za ubistvo jedne mađarske seljanke. Ta presuda podstakla je u to vreme antisemitizam u Mađarskoj i dovela do nemira u gradovima širom
zemlje.

Mađarski poslanik krajnje desnice u osvrtanju na taj slučaj, tvrdio je juče da je sudija dokazao krivicu optuženih, ali je podlegao pritiscima i oslobodio ih, kako bi izbegao da medunarodni finansijeri ostave Mađarsku na cedilu, zbog čega je mogla da bankrotira.

Janoš Fonađ iz vladajuće partije Fides optužio je Barata da je svojim govorom otvorio „vekovima stare rane“.

Dve opozicione partije – Politika može biti drugačija i Socijalistička stranka pozvale su Barata da podnese ostavku.

„Ne možemo da tolerišemo ni trunku antisemitizma među zidovima parlamenta“, navela je u saopštenju stranka Politika može biti drugačija, opisavši Baratov govor kao „provokaciju lažno predstavljenu kao istorijsku lekciju“.

Rabin Šlomo Koves iz Ujedinjene mađarske jevrejske kongregacije rekao je da bi Barat trebalo da bude saslušan na parlamentarnom komitetu za etiku.

„Svakodnevno se uveravamo u porast nepriličnih, rasističkih i antisemitskih govora koji se dozvoljavaju u mađarskom parlamentu“, rekao je Koves.

Partija Jobik osvojila je skoro 17 odsto glasova na parlamentarnim izborima 2010, i najveća je opoziciona stranka posle socijalista.

Njena popularnost zasnovana je na ekstremnim nacionalističkim porukama, sa snažnim antisemitskim prizvukom, i negativnim stavom prema Romima.

Procenjuje se da je tokom holokausta u Drugom svetskom ratu ubijeno oko 550.000 mađarskih Jevreja.

Od današnjih 10 miliona stanovnika Mađarske, 100.000 čine Jevreji.

(Beta-AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga