Poslanici: Vojvodina oštećena za 32 milijarde dinara u budžetu Srbije

Vojvodini se za razvoj vraća manje od 100 dinara po glavi stanovnika pokrajine

27. nov 2013

Skupština Vojvodine usvojila je danas amandmane pokrajinske vlade na predlog budžeta Srbije za 2014. godinu, kojima se od republičkih vlasti zahteva da poštuju ustavnu obavezu kada je finansiranje pokrajine u pitanju.

Prema Ustavu Srbije, Vojvodini pripada sedam odsto od budžeta Srbije, od čega tri sedmine treba da budu izdvojene na kapitalne investicije.

Poslanici vladajuće koalicije Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara u raspravi su tvrdili da će Vojvodina biti oštećena za 32 milijarde dinara kapitalnih investicija.

Oni su istakli da nijedna republička vlast, od usvajanja Ustava Srbije iz 2006. godine, nije poštovala ovu ustavnu obavezu, čime je Vojvodina oštećena za više od milijardu evra.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je predlog budžeta Srbije u suprotnosti ne samo sa ustavom, već i sa Zakonom o osnovama obrazovanja.

On je objasnio da se, umesto obaveznih sredstava za kapitalne investicije, Vojvodini preusmeravaju transferna sredstva za isplatu zarada u osnovnom i u srednjem obrazovanju, što do sada nije bio slučaj.

„Takvo usmeravanje onda onemogućava da unutar pokrajinskog budzeta bude dovoljno sredstava koja bi bila namenjena daljim razvojnim programima“, rekao je Pajtić.

Dodao je da se građanima Vojvodine mesečno vraća manje od sto dinara po glavi stanovnika za razvoj i ocenio da je reč o simboličnim sredstvima sa kojima malo toga može da se uradi.

„To je posledica toga što se ne poštuju prava građana pokrajine, a građani Vojvodine zaslužuju i zaradili su ta sredstva, i konačno ta sredstva im po istavu i pripadaju“, naveo je predsednik Vlade Vojvodine.

On je poručio republičkim vlastima da, ukoliko zaista žele da Srbija postane članica EU, onda moraju poštovati ustav i zakone sopstvene države.

Pastor: Svesni smo da je budžetski kolač mali, ali tražimo svoj deo

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je večeras da su pokrajinske vlasti svesne ekonomske krize u Srbiji i dodao da je jedino na čemu instistiraju da Vojvodini pripadne ono što joj po Ustavu Srbije pripada, a to je sedam odsto od republičkog budžeta.

„Svesni smo da je, s obzirom na ukupnu ekonomsku i privrednu situaciju u našoj zemlji, budžetski kolač veoma mali, ali Vojvodina samo traži da od tog malog kolača dobije deo koji joj po Ustavu Srbije pripada“, rekao je Pastor u razgovoru sa predstavnicima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

On se založio za sistemsko rešavanje pitanja finansiranja Vojvodine kroz donošenje zakona o finansiranju pokrajine i podsetio da se na usvajanje tog zakona čeka već šest godina.

„S obzirom na to da ovo pitanje očigledno nećemo uspeti sistemski da rešimo do donošenja budžeta za 2014. godinu, Skupština Vojvodine, kao ovlašćeni predlagač, usvojila je na današnjoj sednici amandmane kojima se traži da bude ispoštovana ustavna granacija od sedam odsto, od čega je tri sedmine namenjeno kapitalnim ulaganjima“, rekao je Pastor.

Delegacija Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nalazi se u višednevnoj poseti Srbiji.

S njima je danas razgovarao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, o temama kao što su reforma pravosuđa, antikorupciona politika, mediji, decentralizacija, kao i o „nekim skorašnjim događanjima na političkoj sceni u Vojvodini i Novom Sadu“, saopšteno je iz Vučevićevog kabineta.

Funkcioner LSV preneo Krstiću nezadovoljstvo budžetom za Vojvodinu

Zamenik šefa poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić danas je u ministru finansija Lazarom Krstićem preneo nezadovoljstvo predlogom republičkog budžeta 2014. i zatražio da se obezbedi poštovanje ustavne obaveze o najmanje sedam odsto izdvajanja za budžet Vojvodine.

Kako je preneo LSV, Stojšić je u razgovoru sa Krstićem ukazao da se pokrajinski budžet ponovo predstavlja većim nego što realno jeste, tako što se u njega računaju i sredstva koja se izdvajaju za obrazovanje i finansiranje rada lokalnih samouprava, a koja na računu Vojvodine ne ostaju duže od jedan dan.

On je rekao da LSV insistira na tome da se hitno mora naći trajno rešenje za finansiranje Vojvorine i lokalnih samouprava i da mora doći do fiskalne decentralizacije.

On je podsetio da je pokrajinski parlament usvojio platformu koja upravo na to i poziva.

Ministar Krstić je rekao da podržava ideju fiskalne decentralizacije i trajnog finansiranja nadležnosti na lokalnom i pokrajinskom nivou i najavio da će vrlo brzo biti obnovljen rad Radne grupe za izradu zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, navodi se u saopštenju LSV-a.

Đorđe Stojšić je kritikovao i smanjenje budžeta za poljoprivredu, subvencionisanje, kao i neracionalnosti u radu velikih javnih preduzeća, poput Železnica i Srbijagasa.

On je predložio da bi umesto povećanja PDV-a na osnovne namirnice trebalo povećati rudnu rentu za Naftnu industriju Srbije, uvesti oporezivanje ofšor (off shore) vlasništva iz „poreskih rajeva“, i uvesti progresivno oporezivanje zarada.

Pajtić: Rešiti problem sa finansiranjem RTV-a

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da problem sa finansiranjem Radio-televizije Vojvodine (RTV) može dovesti u pitanje i emitovanje programa pokrajinskog javnog servisa.

Pajtić je u razgovoru sa članovima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope podsetio da RTV emituje program na deset jezika nacionalnih zajednica, pa bi problem sa finansiranjem te medijske kuće mogao dovesti u pitanje i ostvarivanje prava nacionalnih zajednica na informisanje na maternjem jeziku.

Zbog toga je veoma značajno da zakonom bude precizno regulisano finansiranje pokrajinskog javnog servisa, da ne bismo dolazili u situaciju da je emitovanje programa ugroženo, rekao je Pajtić a preneo Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

Pokrajinski premijer je još rekao da je Vojvodina region u kome poštovanje prava manjinskih zajednica nije samo deklarativno, nego je na veoma visokom nivou.

Delegacija Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, u okviru aktivnosti vezanih za izradu izveštaja Saveta Evrope.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga