Poslanici UDS: Produžiti vreme za skupštinsku raspravu

"Omogućiti demokratsku raspravu o najvažnijim pitanjima za građane"

27. apr 2020

Narodni poslanici Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), političkog saveza Srbije 21, Vojvođanskog fronta na čelu sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, zahtevaće na predstojećoj sednici Narodne skupštine produženje vremena za raspravu i izdvajanje rasprave o ekonomskim merama vlade i posledicama epidemije na privredu i javne finansije u posebnu tačku dnevnog reda, saopštila je danas ova koalicija.

U saopštenju se navodi da je, objedinivši sve uredbe donete u vanrednom stanju u jedan zakon o njihovom potvrđivanju, Vlada Srbije je „na mala vrata objedinila raspravu o svim problematičnim politikama sprovedenim tokom vanrednog stanja“.

„To praktično znači da bi se u okviru jedne jedinstvene tačke dnevnog reda trebalo raspravljati i o pitanjima ustavnosti vanrednog stanja, merama zabrane kretanja, suđenjima video linkom, zaštiti zdravlja i prava radnika tokom epidemije, ali i o kompletnom rebalansu budžeta koji je predviđen jednom posebnom uredbom kojom se drastično odstupa od budžetskog sistema“, ukazuje UDS.

Ta koalicija smatra da je nedopustivo da rasprava o ekonomskoj situaciji i njenim posledicama za egzistenciju građana „bude spojena sa raspravom o merama izvođenja kućnih ljubimaca u šetnju“.

Narodni poslanici koalicije Ujedinjene demokratske Srbije, kako se dodaje, tražiće da dnevni red skupštinske sednice i vreme za raspravu budu tako koncipirani da omoguće dovoljno prostora za pristojnu demokratsku raspravu o najvažnijim pitanjima za građane, a to su pitanje zdravlja, ekonomske egzistencije i životnog standarda građana u narednim godinama.

Ujedinjenu demokratske Srbiju čine politički savez Srbije 21, Vojvođanski front na čelu sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga