Poslanici u BiH traže da se poništi sporazum RS i Srbije o hidrocentralama

"Donošenje navedenih odluka, rešenja o dodeli koncesije i zaključenje Ugovora o koncesiji predstavljaju aktivnosti protivne Ustavu BiH"

28. dec 2020

Dvadeset i četiri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podneli su danas zahtev Ustavnom sudu BiH radi rešavanja spora sa Republikom Srpskom koja je potpisala ugovor sa Srbijom o izgradnji hidroelektrana u gornjem Podrinju.

Kako je navedeno u zahtevu, traži se rešavanje spora sa RS, koji je „prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci“ na reci Drini, opština Foča.

U saopštenju iz parlamenta BiH se navodi da je donošenje navedenih odluka, rešenja o dodeli koncesije i zaključenje Ugovora o koncesiji predstavljaju aktivnosti protivne Ustavu BiH.

„Podnosioci zahteva smatraju da su vlasti entiteta Republika Srpska navedenim aktivnostima povredile Ustav BiH i pravo države BiH da raspolaže državnom imovinom“, navodi se u zahtevu.

Ovim aktivnostima, kako se ističe, prekršene su i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, kojima je utvrđeno da su reke „javno dobro“, koje čini deo imovine države biH.

Dalje se podseća da je Ustavni sud u svojim prethodnim odlukama utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

„Pravo raspolaganja državnom imovinom, pa i ovde spornim vodnim potencijalima reke Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH. Svako drugo postupanje, posebno ovako jednostrano, je u suprotnosti sa Ustavom BiH, i treba se staviti van snage„, kaže se u saopštenju.

Poslanici traže da Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvoji njihov zahtev, utvrdi da navedeni akti Republike Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom BiH i da isti prestaju da važe nakon objave Odluke Ustavnog suda BiH u Službenom glasniku BiH.

Radi sprečavanja štetnih posledica koje bi pobijane Odluke, Rešenja i Ugovori mogle proizvesti, poslanici su, kako se navodi, predložili da Ustavni sud BiH donese privremenu meru kojom se obustavlja primena Odluka, Rešenja i Ugovora o dodeli koncesija radi izgradnje hidro-energetskih potencijala na reci Drini do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom predmetu.

(Beta, Foto: Opština Foča)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga